Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En trovärdig och originell thriller

Hans-Olov ÖbergKungamördarenKalla Kulor förlag

SPÄNNING. ”Kungamördaren” av Hans-Olov Öberg är en originell thriller som avviker från det gängse mönstret. Den är den tredje, fristående delen om kriminalkommissarie Benny Modigh i Västerås.

Det hela börjar i New Yorks affärskvarter och det märks på den träffsäkra miljöbeskrivningen att författaren har en bakgrund som finansanalytiker.

Det är framför allt två saker som gör att ”Kungamördaren” sticker ut på ett positivt sätt jämfört med den strida ström av medelmåttiga deckare som ges ut varje år: bra disponering och en trovärdig hantering av en mångfasetterad sjukdomsbild.

Det kan vara riskabelt att låta handlingen hoppa fram och tillbaka i tiden. Det är lätt att det blir osammanhängande och svårfångat. Men här görs det på ett skickligt sätt som ökar dramatiken och förstärker spänningen.

Modigh har under hela sin karriär jagat Elias Fagervik, mannen som alltid har lyckats undkomma. På ett realistiskt och inträngande sätt får vi följa hur Fagerviks psykiska sjukdom fortlöpande förvärras. Han lider av vad som närmast skulle kunna diagnosticeras som paranoid schizofreni och läsaren får uppleva en verklighet som präglas av sjukdomens vanföreställningar och hallucinationer. I slutet av boken förs vi tillbaka till den riktiga verkligheten och författaren avslutar intrigen på ett smidigt och trovärdigt sätt.