Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Weiman fick en del att fundera på i Harbo

Nyfiken på hur Harboborna ser på kollektivtrafiken besökte landstingsrådet Erik Weiman (M) nyligen Harbo för att lyssna till länsbornas synpunkter om vad de upplever som viktigt när det gäller busstrafiken, då i första hand till Uppsala.

Annons

Ett tjugotal personer slöt upp till mötet som hölls i Birgittagården. Erik Weiman inledde med att visa upp sitt talarmanus, ett tomt papper.

- Jag är inte här för att prata, det som jag tycker är allra viktigaste är att komma hit för att lyssna och höra vad ni har att berätta om hur ni tycker kollektivtrafiken fungerar.

En av de första frågor som togs upp var att bussarna är i dåligt skick. Sedan i höstas har det märks en klar försämring och runt borden berättades det om kalla bussar, säkerhetsbälten som inte fungerar, säten som ligger och till och med bussar som körs med dåliga bromsar. Under den följande timmen samtalades det sedan om turtäthet, samordning av tåg- och busstidtabeller, turernas sträckning, prissättning, månadskorten och säkerhet.

En given fråga var förstås UL:s planer på att dra in turen kring trekanten och den nya busshållplatsen i korsningen Täppavägen och 272:an. Harboborna passade på att berätta för landstingsrådet hur illa de tycker om UL:s planer.

De församlade var eniga om att UL:s planer försämrar kollektivtrafiken och detta motarbetar en inflyttning till bygden. Roy Trulsson hade till mötet tagit fram statistik på befolkningsutvecklingen i Heby kommun mellan åren 1985 och 2009. Sammanställningen visar på att i Heby kommun är det Vittinge och Harbo som ökat mest. 100 personer för förstnämnda bygd och 178 personer för Harbos del. Östervåla har däremot minskat med 35 personer och Heby ökat med blygsamma 41 personer. Roy menade att det borde vara viktigt för kommunen att satsa på de orter som har en stor befolkningsökning och attraherar Uppsalaborna.

Mot slutet sammanfattade landstingsrådet Erik Weiman de åsikter som framkommit och sa bland annat:

- Det är en del saker att ta med sig hem och fundera över. Det måste vara smidigt att kunna pendla. Man ska kunna flytta hit och veta att det fungerar och det gäller också säkerheten, inte minst för barnens skull.

På frågan vad landstingsrådet tänker göra med Harbobornas oro gällande förändringen runt trekanten svarade han:

- Jag ska berätta för våra politiker i kollektivtrafiknämnden vad jag tar med mig härifrån. Jag kan inte lösa de här problemen, men jag kan ta med detta och förmedla den bild jag fått av människorna i Harbo och hur de upplever situationen.

Annons