Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett telefonsamtal han drömt om

I går fick han telefonsamtalet som han drömt om. Martin Häll är uttagen till Paralympics i Brasilien.– Det är klart att det här känns stort, säger 22-åringen.

Sala och Heby kommuner har haft ett flertal idrottare som varit med på sommar- och vinter-OS.

Men Martin Häll från Huddungeby blir den första ortsbon att få vara med om Paralympics, funktionshindrades motsvarighet till olympiska spelen.

–Det är klart att det känns stort. Men det är ett mål jag haft en längre tid, berättar Martin Häll.

Läs mer: Martin trea på världscupen

Telefonen ringde i går och då fick han beskedet att hans namn fanns med vid presentationen på en pressträff i Stockholm samma dag.

Är du överraskad?

– Både och. Jag visste att jag hade en bra chans efter mina insatser den senaste tiden. Men självklart blev jag mycket glad när det stod klart, säger han.

Läs mer: Martin blev etta på SA:s lista

Martin Häll föddes med ryggmärgsbråck och är förlamad från midjan och nedåt. Han började inte skjuta på allvar förrän för knappt fyra år sedan.

Sedan dess har det gått fort och bland annat har han vunnit i världscupen och vunnit många andra prestigefulla tävlingar.

Sport-tv: Se ett filmat reportage från februari i fjol

Martin Hälls senaste stora framgång, trea på världscupen i Dubai, kan ha varit avgörande för att knipa en plats i Paralympics.

Kommer det här att förändra din säsongsplan?

–Jag kommer att öka träningsdosen och gå in lite mer i detalj och finjustera. Det kommer inte att bli fler tävlingar, berättar han.

Paralympics avgörs i Rio de Janeiro, Brasilien, den 7-18 september.

– Det kommer att bli intensivt och vi skjuter varannan dag från och med 8 september, berättar Martin.

Han har dessutom kvalificerat sig för alla fyra klasserna.

Har du varit i Brasilien?

– Nej, det har jag inte.

Martin Häll har dock hunnit resa en del i sitt tävlande, bland annat har han tävlat i USA och Dubai i Förenade Arabemiraten.

– Men jag har aldrig varit utomlands på semester, jag har bara rest vid tävlingar.

Någon semester lär det heller inte bli i Brasilien...

Har du hunnit tänka något på framtiden, att fortsätta skjuta i många år?

– Först och främst var målet att ta sig till Rio. Men de som varit med säger att det är en stor upplevelse. Jag kanske får mersmak och siktar på det en gång till.

Precis som olympiska spelen avgörs Paralympics vart fjärde år och 2020 är det Tokyo, Japan som står som värd för båda evenemangen.