Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expert skeptisk till gravöppningen: "Chanserna att hitta något är mikroskopiska"

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Tidigare under tisdagen beslutade Västmanlands tingsrätt att gå åklagaren till mötes och bevilja ett öppnande av graven där maken till den 41-åriga mordmisstänkta kvinnan i sommarstugemordet ligger begravd.

Åklagaren hoppas att en gravöppning och en ny obduktion ska kunna kasta nytt ljus över de mystiska händelserna kring mannens död.

Åtgärden kommer sannolikt att skapa flera frågetecken än räta ut de som finns, tror Peter Krantz, docent vid Lunds universitet med 40 års erfarenhet av rättsmedicin. Han är mycket skeptisk till åklagarens begäran om att graven ska öppnas.

Läs mer: Mannen drunknade i Hjälmaren.

– Chanserna att hitta något som kan bringa klarhet i dödsfallet nu är mikroskopiska, menar han, och är kritisk till såväl åklagarens begäran om gravöppning och tingsrättens beslut att medge detta:

– Det finns en god anledning till att vi har griftefrid i landet, men att runda den lagstiftningen i ett sådant här sammanhang kommer snarare att skapa flera frågetecken och stora svårigheter att tolka resultatet, något som i sin tur öppnar för ännuflera spekulationer.

Peter Krantz erfarenhet säger att en obduktion eller rättsmedicinsk undersökning bara kan göras en gång. Därefter faller möjligheterna att hitta något väsentlig i allt raskare takt, inte minst om kroppen legat i jorden under cirka ett år:

– Vi vet heller inte vilken åverkan som kistan och därmed kroppen drabbats förutom den naturligaförruttnelseprocessen, säger Peter Krantz, som bara kan påminna sig ett fall historiskt sett där tingsrätten beslutade om att graven skulle öppnas. Det handlar om det omskrivna fallet med Osmo Vallo, som misshandlades av poliser i samband med ett ingripande:

– Han undersöktes tre gånger om jag minns rätt, säger Peter Krantz, som poängterar att Vallo aldrig begravdes utan förvarades i ett kylrum.

Att nu en kropp som redan begravts skall undersökas igen är extremt ovanligt.

Läs mer: 41-åringen gav sin man en mystisk spruta.

Läs mer: Leif GW Persson tror att maken dränktes i badkaret.