Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faktafel om SD i tidigare insändare

Annons
Foto: TT

Replik på en insändare av Kalle Lindbom, SA den 1 oktober, där det förekommer ett flertal faktafel om SD.

Vi är ett socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn. Vi utgår från att argumentet om att vi vill begränsa sociala rättigheter innebär frågan om abort och kvotering. I likhet med våra grannländer Norge, Danmark och Finland anser vi att vecka tolv är en skälig nivå, något som även Socialdemokraternas systerpartier står bakom.

Vissa människor är praktiskt lagda, andra mer teoretiskt lagda. Detta måste skolsystemet ta hänsyn till om varje barn skall kunna uppnå sin fulla potential.

Kring kvotering stämmer det att vi skiljer oss från övriga riksdagspartier. Den som har tillskansat sig mest kompetens och bedöms vara mest lämplig baserat på kunskap och erfarenhet, inte kön, skall också vara den som exempelvis får en tjänst.

Den ”nedärvda essensen” innebär bland annat medfödd begåvning. Vissa människor är praktiskt lagda, andra mer teoretiskt lagda. Detta måste skolsystemet ta hänsyn till om varje barn skall kunna uppnå sin fulla potential.

Det finns också biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Vi tror att dessa medför att män och kvinnor (på gruppnivå, inte enskilda individer) alltid kommer att bete sig lite olika och göra lite olika val. Vi accepterar detta som någonting naturligt och därför är vi bland annat motståndare till könskvotering.

Vi tror att den sexuella läggningen är någonting medfött hos de flesta människor. Därför bör inte politiker försöka påverka denna, särskilt inte när det gäller barn och ungdomar. Därför är vi motståndare till projekt som queerteori inom förskolan. Detta är vad som avses med begreppet ”nedärvd essens”, ingenting annat.

Angående att vi skulle vara opålitliga säkerhetspolitiskt på grund av en tidigare anställd tjänsteman som vare sig varit medlem eller företrädare i partiet anser vi vara hyckleri, med tanke på Socialdemokraternas haveri inom exempelvis Transportstyrelsen där flertalet socialdemokratiska politiker tvingats avgå.

Angående Björn Söders uttalande. I Sverige finns det fem erkända minoritetsfolk: judar, sverigefinnar, samer, romer och tornedalingar. Grupper med en ”kulturell särart” som gör att de ”går att urskilja från den övriga befolkningen”, som det står på Nordiska museets webbsajt. Det är lätt att se förtjänsterna med detta. Ska man kämpa för samernas rättigheter så måste samerna kunna urskiljas som grupp. Enligt den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén har Björn Söder rätt i sak genom att instämma på att samer inte är svenskar kulturellt. Mattias menar att det är just därför samer har ett sameting och exempelvis rätt till utbildning på samiska.

Självfallet kan man vara svensk och exempelvis same eller jude samtidigt. Det är upp till individen själv att avgöra vad man kulturellt identifierar sig mest med.

Magnus Edman (SD)

Gruppledare

Joel Liljekvist (SD)

Nyinvald fullmäktigeledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons