Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakturabedragare blir allt skickligare

Antalet anmälningar om bluffakturor minskar. Men statistiken är missvisande enligt polisen.

”Det går i vågor”, säger polischef Mattias Falkbåge.

Falska fakturor, dolda abonnemang eller påhittade prenumerationer. Bedragarna som lurar folk genom påhittade fakturor, eller så kallade bluffakturor, blir allt skickligare enligt polisen.

Antalet anmälningar har minskat med 30 procent för första halvåret i år jämfört med samma period förra året. För polisområde Mitt, där Västmanland och Uppsala län ingår, inkommer omkring 50 anmälningar i månaden om fakturabedrägeri. Men statistiken är missvisande.

– Det går i vågor. Företagen gör ofta massutskick så samma kan anmälas många gånger, säger Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter.

Henrik Nyberg är ordförande för Elons Leksaker AB i Sala och driver tillsammans med sin bror Leklust i Sala och Västerås. Han råkade för fyra år sedan betala en bluff-

faktura för en annons i Företagskatalogen. Det blev början på ett fortsatt elände.

– Jag råkade betala och sedan var vi fast. Det kom fler och fler fakturor innan vi kunde ta oss ur det hela, säger Henrik Nyberg.

Sedan dess är han alltid vaksam med fakturor där bankgironumret är utbytt, leverantörerna nya eller betalningsmottagaren är en annan än den vanliga. Leklusts betalningsmottagare finns ju sedan tidigare inlagda i datasystemet.

– Om du är osäker, kolla så att alla uppgifter stämmer, säger Henrik Nyberg.

Svensk Handel påminner sina medlemmar, speciellt under sommaren, om att vara uppmärksamma mot bedrägerier. Fenomenet med bluffakturor kulminerade för ett par år sedan, då svenska företag betalade upp mot en miljard kronor helt i onödan.

– Den gamla klyschan att om det låter för bra för att vara sant är det oftast det, säger Evert Norberg, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

Svensk handel har på sin hemsida lagt upp tips för hur ett företag ska hantera varje steg av processen med att hantera en bluffaktura.

– Det finns många skojare där ute. Någon kan ringa upp och spela in ett samtal för att sluta ett avtal. Den som ringer är tränad på att få ut ett ”ja” under samtalet för att kunna klippa i hop det efteråt. Undvik att svara på frågor och lägg på luren, säger Göran Sundström vid Svensk handel i Västerås.

På hemsidan finns också en samlad lista över blufföretag kallat Varningslistan. Där listas företag som bluffar. Listan är ett bra verktyg för företag att inte vill bli lurade. Blir man lurad ändå bör detta polisanmälas.