Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans känner sig inte som 50

Långlöpning, längskidåkning, triathlon och sund kost är antagligen några beståndsdelar för att Hans Wiborg kan känna sig ung.

Annons

Han är kocken som blev undersköterska. Sedan i oktober 2008 jobbar Avestabon Hans Wiborg som boendestödjare i Sala, och känner att han gör nytta.

I lokalen på Brunnsgatan 1 i Sala råder en gemytlig stämning bland de som slutit upp. Här ligger Träffpunkten, en mötesplats för personer med psykiska funktionshinder eller missbruksproblematik, och här jobbar bland andra Hans Wiborg.

Att det skulle handla om omsorg av människor var egentligen en slump. Efter lumpen fick Hans jobb på storköket vid Säters mentalsjukhus, och utbildade sig inom storkök och restaurang.

16 år senare, 1996, omstrukturerades psykiatrin och han blev arbetslös.

Då Hans hade många kontakter och sett vården på nära håll, utbildade han sig till undersköterska. Därefter fick han jobb på avdelning 50 i Säter, en psykiatrisk vårdavdelning.

– Det var en bra omställning för mig, och spännande.

Några år senare började han jobba på behandlingshemmet Älvgården i Hedemora, och var där tills jobbet i Sala dök upp. Här trivs han bra, bland annat tack vare att jobbet är så fritt.

– Förutom aktiviteterna vid Träffpunkten går jag hem till människor som behöver extra stöd.

Läs mer i fredagens SA!

Carola Blank

[email protected]

0224-56157

Mer läsning

Annons