Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin gillar rara blommor

När hon berättar om någon växt hon dragit upp från frö, lyser hennes blå ögon. På fredag fyller kerstin Johansson i Sala 80 år, men lusten att odla är obruten.

Annons

rädgården har hjälpt henne genom flera stora sorger i livet. ”Hade jag inte haft min trädgård hade jag nog inte överlevt”, säger hon. Fira födelsedag ska hon göra. Först med kaffe och nybakt på fredag och sedan släkten på middag på MånsOls på lördag.

 Numera träffar man släkt och vänner mest på begravningar. Det är ju faktiskt roligt att samlas till fest, säger hon och ler.

I Sala är kanske Kerstin mest känd för sin trädgård och sina gröna fingrar.

Kerstins trädgård har varit en så kallad Öppen trädgård dit människor kommit för att inspireras.

– Jag höll på i cirka sju år med det, först genom tidningen Land och även för Trädgårdsamatörerna och Sala Trädgårdsförening.

I köket är gardinerna blommiga och kopparna hon ställer fram för vår prat- och kaffestund likaså.

På fönsterbrädan trängs pelargoner av ovanlig sort. En del har hon köpt men hälften har hon själv dragit upp från frö.

Genom köksfönstren ser man hennes vittomtalade perenn-

rabatter.

Vi tar en tur i den överfyllda trädgården. Här växer både ovanliga och vanliga växter. Komposten är översållad av ringblommor, klarblå stormhatt vajar i vinden och klematis av olika färg, form och storlek klänger och klättrar i de gamla fruktträden. Kermesbär som i sista stadiet blir korpsvarta, en luddig solros kallad Teddy Bear och en blåsvart kraftig stockros, lustiga blickfång som får mig att stanna till lite extra. Nog finns det jobb att göra i Kerstins trädgård.

– Men visst känns det i ryggen numera, skrattar hon.

Mer läsning

Annons