Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler poliser vittnar om påhopp från polischef Lena Tysk: "Har haft en klump i magen när hon dykt upp"

Polisområdeschef Lena Tysks hot mot lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin ser inte ut att var en isolerad händelse. Nu vittnar fler poliser om Tysks påhopp på medarbetare och hårdföra ledarstil. ”Man har haft en klump i magen när hon dykt upp,” säger en polis som VLT har talat med.

Annons

Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland, har själv anmält sig till Särskilda utredningar efter att det kommit fram att hon hotat en lokal polischef i länet. Hon ska ha sagt: ”Har du pratat om det här i media är du död” efter att Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschef för Sala-Fagersta-Surahammar, varit kritisk mot polisens omorganisation i en SVT-sändning.

Nu vittnar flera andra poliser om Tysks hårdföra ledarstil. Hon ska under många år, i olika ledande roller, tryckt ner sina medarbetare, skällt ut dem inför andra och använt sig av förnedrande och personliga påhopp mot de som kritiserat henne.

- Jag har till exempel hört henne säga ”plats i korgen” till en kollega på ett möte, säger en polis som vill vara anonym.

Och rädslan för att drabbas av Tysks påstådda lynne märks i att ingen av poliserna som VLT har pratat med känner att de kan ställa upp med namn. Samtliga av dem berättar om hur hon behandlar kollegor på ett nervärderande sätt och att personer har fått byta jobb inom organisationen på grund av hennes ledarstil. En polis säger att man ”har haft en klump i magen” när hon varit i närheten.

- Egentligen känner jag att jag inte ska behöva vara anonym, men jag vet inte vad som kan hända, säger en polis som jobbat nära Tysk under många år.

Han berättar om att han själv blivit utsatt för grova personliga påhopp.

Som en följd av händelserna där lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin hotats av Tysk har facket hört sig för om hur deras medlemmar i Västmanland uppfattar situationen.

Ralf Andersson är ordförande i Polisförbundet i Västmanland:

- Vi har inventerat hur det ser ut, och det här verkar vara toppen på ett isberg, säger han.

Ralf Andersson berättar att bilden som Polisförbundet fått fram har förmedlats till Carin Götblad, chef för polisregion Mitt och den som rekryterat Tysk. Men han framhåller också svårigheterna med den nya organisationen som polisen bytte till under 2015 och som inte helt har fallit på plats ännu.

- Man måste se det här som hänt med Lena Tysk i ljuset av det tryck som kommer på henne ovanifrån. Det som är tydligt för rekryteringen av polisområdeschef i Västmanland är att man har velat ta någon utifrån så att personen kan ta obekväma beslut. Alla chefer på den där nivån har starka nypor, säger han.

Lena Tysk beskrivs också av hennes anonyma kollegor som en väldigt duglig person på så sätt att hon klarar av att producera resultat.

- Men hennes ledarstil är direkt olämplig. Det har hänt att man går från ett möte och känner sig helt förödmjukad, säger en polis till VLT.

VLT har sökt Lena Tysk som inte vill kommentera. Likaså Carin Götblad som inte kan kommentera då hon befinner sig på semester, biträdande regionpolischef Mikael Fetz som inte vill kommentera samt rikspolischef Dan Eliasson som inte har återkommit när VLT har sökt honom.

Lena Tysk utreds nu av Särskilda Åklagarmyndigheten, men kommer att fortsätta i sin tjänst under utredningen uppger polisen.