Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar oroas för att Ransta skola ska bli utan klassrum

Artikel 2 av 19
Skolbygget i Ransta
Visa alla artiklar

Till våren ska arbetet med en ny skola i Ransta inledas. Samtidigt som ortsborna välkomnar bygget finns det en oro att skolan utformas efter experimentell pedagogik som kommer att gå ut över kvaliteten på undervisningen.

Annons

Lars Agemalm pratar med sin fru som precis hämtat det gemensamma barnet på Ransta skola.

När Lars Agemalm började ettan för ungefär 40 år sedan var det i Ransta skola. Samma lokaler som hans barn både har och ska gå i.

– Skolan är bra sliten på sina ställen, säger Lars Agemalm med en nick mot ett ställe i den vita fasaden där färgen spruckit och det orangea teglet under skymtar.

Han står på parkeringen utanför Ransta skola. Ett isigt novemberregn faller över de vita byggnaderna som bara är månader från att rivas. Redan i januari ska bland annat gympasalen slås ner och om allt går som planerat ska nya Ransta skola börja byggas i mars. Nyligen presenterades en plan för hur skolan ska se ut under byggtiden som Lars Agemalm tycker ser bra ut.

LÄS MER: 100 miljoner för en skola utan riktiga klassrum?

Den nya skolan är ett stort glädjeämne för Lars Agemalm och många Ranstabor med honom. De ser den som ett lyft för hela orten. Något som gör Ransta till en mer attraktiv ort att flytta till.

Men skollyckan till trots finns det något som skaver med det pågående planeringsarbetet med skolan.

– Det talas om att bygga en skola utan klassrum. Eller att eleverna inte ska ha ett hemklassrum. Jag vet många föräldrar i Ransta som oroas över det här. Vi vill ha en trygg skola som är för alla barn, säger Lars Agemalm.

Att hans oro delas av flera ortsbor märks inte minst på Facebook där frågan om utformningen av Ransta skola engagerar i flera grupper. Det har till och med tryckts upp bil-klistermärken som protesterar mot en klassrumslös skola i Ransta.

Ett stort problem för många är att de upplever att informationen kring skolbygget var mycket bristfällig.

LÄS MER: Ny tjänst ska förhindra skolträngsel

– Vi har flera gånger bett om information om hur arbetet med Ransta skola gått utan att få någonting, säger Lars Agemalm.

Varför oroar sig då föräldrar för att Ransta skola byggs som ett pedagogiskt experiment?

Ett starkt bidragande skäl till föräldraoron är att Sala kommun i sitt arbete med skolbygget inkluderat arkitekten Anna Törnquist. Hon vill bryta upp traditionella skolmiljöer, med hemklassrum och lärare som undervisar från katedern. I stället förespråkar hon öppna lärandemiljöer, utan klassrum och korridorer. Hennes metodik ger effektivare användning av skollokaler och rustar eleverna för ett framtida arbetsliv som kräver kreativitet och socialkompetens. Egenskaper som den traditionella skolan har sämre förutsättningar att lära ut, menar Anna Törnquist.

Ransta skola.

Under skolnämndens möte den 23 mars i år höll hon en föreläsning med rubriken "Väggarnas koreografi och våra framtidsutmaningar". Senare samma möte klubbades ett inriktningsbeslut för nya skollokaler i Sala, vilket förutom Ransta även inkluderar bland andra Vallaskolan. I beslutet står det att i utformandet av nya skolmiljöer ska kommunen eftersträva en trygg, trivsam och pedagogisk miljö samt en "flexibel användning med en mångfald av lärmiljöer".

– Jag protesterade mot både beslutet och den här processen. Att bara låta Anna Törnquist föreläsa, utan att lyfta in andra perspektiv, och sedan lägga fram det tycker jag är en form av ensidig påverkan. Den visaratt det finns en förutbestämd agenda för hur lokalerna ska kopplas till en obeprövad pedagogik.

Det säger Mårten Hemström. Han är Ranstabo, pappa till ett barn på Ransta skola, gymnasielärare i Västerås och ersättare i skolnämnden för Liberalerna.

Nyligen riktade han i en insändare kritik mot bristen på transparens kring arbetet med nya Ransta skola.

LÄS OCKSÅ: Skolutbyggnad sker på lösa boliner

Något som Mårten Hemström särskilt ifrågasätter är att skolnämnden, inför att de skulle fatta ett viktigt inriktningsbeslut, enbart bjöd in en, som han kallar det, "radikal" arkitekt som föreläsare.

– Ska vi lägga runt 100 miljoner på en skola så måste det vara i enlighet med beprövad kunskap och vetenskap. En optimal inlärningsmiljö behöver vara en som ger trygghet och lugn. Anna Törnquists idéer riskerar att skapa röriga skolor. Det slår mot de elever som är i störst behov av hjälp och som behöver lugn för att koncentrera sig, säger Mårten Hemström.

Är det inte positivt att skolan söker nya sätt att lära ut?

– Absolut. Men elever behöver instruerande lärare som inspirerar och förmedlar kunskap. Det finns en övertro på eget elevarbete, säger Mårten Hemström.

På parkeringen utanför Ransta skola tilltar det isande regnet. Lars Agemalm drar skyddande upp blixtlåset hela vägen till hakan.

– Det handlar om våra barns och hela Ranstas framtid. Och dessutom om otroligt mycket pengar. Vi är många föräldrar som vill bidra till att Ransta får en bra skola och undvika att misstag görs, varför inkluderas vi inte? säger Lars Agemalm.

SA har sökt Anna Törnquist för en kommentar. Hon hänvisar alla frågor gällande Ransta skola till Urban Ekström, projektledare för Ransta skola.

LÄS MER: Anders Wigelsbo svarar på kritiken om Ransta skola

Annons