Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördubbla satsningen på medicinsk forskning

Över 1 600 personer i Västmanland fick under 2014 det svåra beskedet att de har cancer, en fortsatt ökning sedan föregående år. Satsningen på medicinsk forskning och utveckling måste intensifieras, Vi vill se en fördubbling av de offentliga investeringarna i medicinsk forskning, från dagens 2 öre till motsvarande 4 öre per vårdkrona.

De senaste 20 åren har antalet cancerfall i Sverige ökat med drygt 2 procent om året. Socialstyrelsens nya statistik visar att över 60 000 svenskar under 2014 fick besked om att de har cancer. Bara i Västmanland drabbas drygt 4 personer om dagen.

De vanligaste cancerformerna är bröstcancer och prostatacancer. 2014 konstaterades i Västmanland 237 fall av bröstcancer och 329 fall av prostatacancer.

Den kraftiga ökningen av antalet cancerfall i Sverige beror delvis på att vi fått bättre metoder för att upptäcka cancer. Men bakom siffrorna finns också en faktisk ökning av antalet drabbade.

Om utvecklingen fortsätter kommer nästan dubbelt så många personer i Sverige att ha cancer år 2030 jämfört med i dag. Det är inte bara smärtsamt för de direkt drabbade och deras anhöriga, utan också kostsamt för samhället.

Kostnaderna för cancer beräknas till över 34 miljarder kronor årligen i Sverige. I takt med att allt fler drabbas, kommer samhällskostnaderna år 2030 stiga till 70 miljarder kronor.

Men det finns hopp. Samtidigt som allt fler drabbas av cancer överlever också allt fler. En fantastisk medicinsk utveckling har gjort att överlevnaden i cancer mer än fördubblats under de senaste 60 åren.

Tack vare forskning inom diagnostik och behandling överlever till exempel numera minst tre av fyra barn som drabbas av cancer. På 1950-talet överlevde endast ett av fem barn.

Men vi skulle kunna göra mer. För varje krona som används till sjukvård i Sverige går i dag endast 2 öre till medicinsk forskning. Det är för lite. Vi vill att de offentliga investeringarna i medicinsk forskning på sikt fördubblas och motsvarar 4 öre per vårdkrona.

Genom ökade satsningar på medicinsk forskning och dess tillämpning kan vi fortsätta att utveckla nya och bättre sätt att förebygga och behandla både cancer och andra sjukdomar. En insats som skulle rädda många liv – i Västmanland och nationellt – samt leda till stora samhällsekonomiska vinster.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel