Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäljare saltade notan

När 78-årige Ragnvald Eriksson köpte brandskydd av två dörrförsäljare trodde han att han hade gjort en bra affär. När fakturan på nästan 5 000 kronor kom fick han en chock.

Annons

78-årige Salabon Ragnvald Eriksson brukar nästan aldrig öppna dörren för försäljare och ännu mindre köpa något. Men när det knackade på dörren den 23 januari i år öppnade han och föll till föga. Det ångrar han bittert.

–  En man från Svenska Säkra Hem ringde på och ville sälja brandskyddsutrustning. Ett paket med två brandvarnare, en pulversläckare på sex kilo och en brandfilt kostade 499 kronor. Jag hade inget brandskydd alls och tyckte det verkade vara ett rimligt pris. Speciellt brandfilten var jag intresserad av, berättar Ragnvald Eriksson.

Flera gånger frågade Ragnvald Eriksson försäljaren om priset verkligen var 499 kronor.

– Efter ett tag dök ytterligare en man upp och även denne försäkrade att paketet kostade under 500-lappen. Då slog jag till, säger Ragnvald Eriksson som fick en ångerblankett tillsammans med köpeavtalskopian.

Efter det tänkte han inte mer på köpet. Men när fakturan nyligen dök upp fick han en rejäl chock.

– Det stod att jag skulle betala 4 990 kronor. Ville jag inte betala allt på en gång kunde jag få delbetala 140 kronor i månaden, säger Ragnvald Eriksson.

Han vände sig direkt till både Svenska Säkra Hem, fakturabolaget och kommunens konsumentbyrå.

– En kille på Svenska Säkra Hem sade att jag skulle skicka en kopia på avtalskopian till huvudkontoret.  På konsumentbyrån sade man åt mig att jag skulle göra en polisanmälan om bedrägeri. Nu har jag anmält företaget.

Kopian på köpeavtalet skiljer sig avsevärt från säljarens original. På Ragnvalds kopia står det mycket svagt ifyllt att han skall betala 499 kronor för brandskyddspaketet. Det finns inte någon namnunderskrift av de två personer som sålt varan.

På säljarnas del står däremot beloppet 4 990 kronor tydligt ifyllt, samt två namn på männen som genomfört försäljningen.

– Jag fattar inte att jag kunde vara så dum att jag gick på hela den här skiten, suckar Ragnvald Eriksson, vars ångerrätt redan löpt ut.

Sala-Hebys ställföreträdande räddningschef Dick Forsberg säger att ett rimligt pris för en brandfilt, två brandvarnare och en sex kilos pulversläckare är cirka 500 kronor. Att ta närmare 5 000 kronor är dock inte olagligt eftersom det råder fri prissättning.

– Men att sätta ett pris på en vara och sedan fakturera ett annat pris är bedrägeri, säger Dick Forsberg.