Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första polispatrullen på plats: "Jag ser en kvinna som är täckt av blod från topp till tå"

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Strax före midnatt den 3 augusti i fjol anländer den första polispatrullen till sommarstugan i Granliden. När poliserna tittar in genom ett fönster möts de av en chockerande syn.

När larmet om mordet och mordförsöket i sommarstugan i Granliden, söder om Arboga kommer till larmcentralen klockan 23.10 på onsdagskvällen den 3 augusti 2016, hör larmoperatören hur en rädd och panikslagen kvinna skriker "Hjälp, jag har hål i kroppen!". Kvinnan är mordmisstänkta Johanna Möllers mor som blivit svårt knivhuggen. När en polispatrull från Västra Mälardalens lokalpolisområde skickas ut till den röda sommarstugan med vita knutar ska de snart mötas av en makaber syn som för evigt fryser sig fast på polisernas näthinnor. Polisbilen har patrullen parkerat 150 meter från sommarstugan och poliserna går de sista metrarna till fots. De anar då föga att de skall få vara med om något som är som taget ur en skräckfilm.

– Jag tittar in i huset genom ett fönster och ser en kvinna som är täckt av blod från topp till tå och som pratar i mobiltelefon. Jag förmedlar det till min kollega som beslutar att vi ska gå in i huset, säger en av de två polismännen i ett pm om vad som hände vid utryckningen.

Johanna Möllers 64-åriga mamma, som lyckats ta sig ner från undervåningen trots att hon är allvarligt skadad, har berättat för polisens länskommunikationscentral att hon inte vet om maken lever. De två poliserna söker av undervåningen och tar sig sedan upp till övervåningen och det äldre parets sovrum. Där ligger 68-årige Göran Möller knivhuggen till döds i sängen. Han har knivhuggits bland annat i huvudet och magen.

– Vi söker systematiskt av övervåningen och ser en man liggandes på sängen som visuellt ser avliden ut. Jag går därefter ner till den blodiga kvinnan igen. När jag skadeinventerar henne kan jag se att hon har ett sår på vänster sida av bröstkorgen i höjd med hjärtat, säger polismannen i pm:et om händelsen.Johanna Möllers mor har även skador i ansiktet och på andra delar av kroppen. Två ambulanser finns standby i närheten och modern förs till sjukhus. Både hon och den avlidne maken har fått mottaga ett 20-tal knivhugg vardera.

Under mordnatten arbetar sedan polisens tekniker för att samla bevis kring det misstänkta brottet. Poliser knackar dörr i området och den 64-åriga svårt skadade kvinnan anhålls som misstänkt för att ha berövat sin man livet. Redan efter ett dygn inser dock polisen att den äldre kvinnan är ett offer liksom sin man och att mordet i den ensligt belägna sommarstugan är något ut över andra mordfall som polisen haft under de senaste decennierna.