Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidsförfattare gillar gruvmiljön

För Boel Bermann, skräck- och sci-fi-författare från Stockholm, är gruvmiljön inspirerande.Sala. Tvärtom vad man kan tro tycker en av årets Lasse O’ Månsson naturastipendiater att den gamla miljön kring Sala silvergruva är inspirerande för skräck-, sci-fi- och fantasyromaner.

Det anser Boel Bermann, författaren från Stockholm, som via stipendiet tillbringat en månad i drängstugan vid Sala silvergruva.

– Här har jag fått tid att bearbeta mina egna bokmanus och noveller, säger hon och fortsätter att det har varit lite surrealistiskt att bo i en gruvmiljö. Men det har inte varit till en nackdel när det gäller att hämta in inspiration. Tvärtom.

– Jag är fascinerad av miljön här, i synnerhet brottet och gruvan, som har lik- heter med fantasyromaner.

Boel Bermann skriver mörkt om framtiden. Gruvlivet där arbetarna levde korta liv i ständigt mörker var en väldigt dystopisk tillvaro. Det får våra liv idag att framstå som en utopi menar hon.

Trots det vida spektrumet av genrer hon behärskar i sitt författarskap är det främst skräck och science fiction med mörka undertoner som lockar:

– Det ska hålla sig till verkligheten. Gärna med en Twin Peaks-stämning. Jag gillar när jag kan tro att det kan hända på riktigt.

Om hon tänker använda gruvmiljön till någon av sina framtida alster är ännu höljt i dunkel:

– Jag tror att alla miljöer inspirerar, men jag måste lämna platsen för att kunna skriva om det.

Det andra Lasse O’Månsson stipendiet gick till Gisela Nadasy.