Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsförfattare gillar gruvmiljön

För Boel Bermann, skräck- och sci-fi-författare från Stockholm, är gruvmiljön inspirerande.Sala. Tvärtom vad man kan tro tycker en av årets Lasse O’ Månsson naturastipendiater att den gamla miljön kring Sala silvergruva är inspirerande för skräck-, sci-fi- och fantasyromaner.

Annons
Skrivarlya. Författaren Boel Bermann, en av årets Lasse O’ Månsson stipendiater, har ägnat sig åt skrivande i drängstugan vid Sala silvergruva. Foto: Iris Tiitto

Det anser Boel Bermann, författaren från Stockholm, som via stipendiet tillbringat en månad i drängstugan vid Sala silvergruva.

– Här har jag fått tid att bearbeta mina egna bokmanus och noveller, säger hon och fortsätter att det har varit lite surrealistiskt att bo i en gruvmiljö. Men det har inte varit till en nackdel när det gäller att hämta in inspiration. Tvärtom.

– Jag är fascinerad av miljön här, i synnerhet brottet och gruvan, som har lik- heter med fantasyromaner.

Boel Bermann skriver mörkt om framtiden. Gruvlivet där arbetarna levde korta liv i ständigt mörker var en väldigt dystopisk tillvaro. Det får våra liv idag att framstå som en utopi menar hon.

Trots det vida spektrumet av genrer hon behärskar i sitt författarskap är det främst skräck och science fiction med mörka undertoner som lockar:

– Det ska hålla sig till verkligheten. Gärna med en Twin Peaks-stämning. Jag gillar när jag kan tro att det kan hända på riktigt.

Om hon tänker använda gruvmiljön till någon av sina framtida alster är ännu höljt i dunkel:

– Jag tror att alla miljöer inspirerar, men jag måste lämna platsen för att kunna skriva om det.

Det andra Lasse O’Månsson stipendiet gick till Gisela Nadasy.

Annons