Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebeskedet: Daniel Bakke kan friges

 
Fängslade Salabon Daniel Bakke
Visa alla artiklar

Rättsprocessen mot fängslade Daniel Bakke är äntligen över. På torsdagen kom glädjebeskedet som kan innebära frigivning.

Annons

-Jag är jätteglad men hade inte väntat mig något annat besked, säger Daniels bror, Christian Franzetti.

När SA ringer upp Christian Franzetti är han lättad över att hovrätten fastställt Daniels senaste straff till ett års fängelse, och att den rättsliga processen nu äntligen är över för gott. Ända sedan i november 2012 har hans 40-årige bror och dennes kollega, örebroaren Per-Åke ”Pelle” Helgesson, suttit fängslade i skräckfängelset Mornaguia i Tunisien. De greps av tunisisk polis när de på uppdrag av organisationen ABP World Group skulle hämta hem en flicka som rövats bort från sin norska mamma.

- Hovrätten fastställde det överklagade fängelsestraffet den 28 mars. Men åklagaren hade sedan tio dagar på sig att överklaga så vi visste ju inte hur det skulle bli. Men jag pratade med vår tolk två minuter efter att denne varit till domstolen idag. Tolken berättade då att åklagaren valt att inte lämna in någon överklagan, säger Christian Franzetti.

Hovrättens senaste dom innebär att Daniel Bakke, som tidigare fått ett annat fängelsestraff sänkt till fyra år, totalt skall avtjäna fem års fängelse. Men eftersom han redan avtjänat en stor del av straffet så kan han nu släppas fri.

-Enligt tunisisk rättspraxis sitter man av 50 procent av straffet så det är solklart att han blir frigiven och att vi kan förhandla. Men det kan säkert ta ett par veckor. Domen måste fås ut och överföras till justitiedepartementet, säger Christian Franzetti.

Daniel Bakkes mamma, Mona Östlund, är även hon glad och lättad över beskedet när SA når henne i bostaden i Sala.

-Jag vågar inte ropa hej förrän Daniel är hemma i Sverige. Men vi har både UD och konsulatet med oss och UD kommer att hjälpa till med hemresan. Just nu är känslan lättnad och att man äntligen kan börja planera vidare för framtiden. Det har vi ju inte kunnat göra tidigare eftersom vi aldrig vetat vad som kommer härnäst. Daniel själv vill också bo nära sin familj i Sala och bilda familj här, säger Mona Östlund.

Läs mer: Daniel dömd till fängelse i Tunisien

Läs mer: Ny rättegång väntar Daniel och Pelle

Läs mer: Bakke vädjar till Wallström om hjälp

Läs mer: Han kämpar vidare för sin bror

Läs mer: Ny rättegång frös inne