Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glenn Andersson (S): Skogsbrandvärnet – en dålig idé

Annons

Svar till Gunnar Larsson, SA 27 juli. Gunnar Larssons angrepp på den socialdemokratiska regeringen när det gäller skogsbränderna är både orättvis och felaktig.

Den socialdemokratiska regeringen har agerat och beslut har fattats om att förstärka resurserna till kommuner och frivilligorganisationer som bekämpar bränderna samt förstärkt möjligheterna att utnyttja internationella brandbekämpningsresurser.

Ökat stöd till kommuner och markägare som drabbats av skogsbränderna. Drabbade kommuner tillförs 300 miljoner kronor. Regeringen undersöker också vilka ekonomiska stöd till skogsägarna som kan bli aktuella. Utgångspunkten är det stöd som gavs efter den stora branden i Västmanland 2014. Frivillig organisationerna kompenseras med 25 miljoner kronor för sådana kostnader som inte kan ersättas på annat sätt.

Jag anser istället att en förstärkning ska ske av det civila försvaret och hemvärnet.

För att underlätta för markägare kommer regeringen också inom kort att besluta om nationell samordning för eftersläckningsarbetet. Något som skogsägarnas organisationer efterfrågat.

En utredning är sedan tidigare tillsatt för att skapa en mer likvärdig, effektiv och säker kommunal räddningstjänst för att förstärka räddningstjänstens arbete under mer omfattande räddningsinsatser, till exempel stora skogsbränder. Utredningens förslag är just nu ute på remiss.

Gunnar Larssons förslag att återinföra skogsbrandvärnet är inte något bra förslag. Skogsbrandvärnen som inrättades 1914 har sedan några år tillbaka avvecklats eftersom det moderna samhället behöver andra lösningar. Jag anser istället att en förstärkning ska ske av det civila försvaret och hemvärnet. Två organisationer som är viktiga delar i krisberedskapen inte bara vid skogsbränder utan också vid översvämningar, svåra stormar, sabotage och terrorattacker. Fler måste rekryteras och utbildas till dessa organisationer.

Dessutom måste kommunernas räddningstjänster få mer resurser och utökas med fler heltids- och deltidsbrandmän och den samverkan som finns mellan olika brandförsvarsförbund bör förstärkas.

Glenn Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel