Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör som Frankrike: Minska alkoholreklamen

Mellan 22 och 28 maj firades folknykterhetens vecka, men för den som såg annonser i medierna märktes det knappast. Alkoholreklamen har ökat explosionsartat det senaste decenniet. Unga möts i genomsnitt av 13340 inslag av alkoholreklam varje år, det behöver ändras. Reklam i sig är inte dåligt, men alkoholreklam behöver, på samma sätt som tobaksreklam, regleras hårdare för att minska de negativa konsekvenserna för både individ och samhälle.

Det finns även en väldigt stark alkoholnorm som utgår från att alla vuxna dricker alkohol och gör det svårt för den som inte vill eller kan dricka alkohol att tacka nej. Det är en norm som styr var, när och hur vi ska dricka alkohol och den skapar förväntningar på hur vi ska bete oss.

Den stora mängden alkoholreklam bidrar till normalisering av alkohol i allt fler sammanhang. Varje vecka möts unga av 280 positiva budskap om alkohol. Ett sätt att förändra alkoholnormen är att fler platser får vara fria från alkoholreklam. Tidningar, TV och sociala medier behöver annonser för att finansieras, men de behöver inte bestå av alkoholreklam. Skadliga produkter ska inte exponeras utan restriktioner. Vi vill ha tidningar, TV och sociala medier fria från alkoholreklam.

Här finner vi ett område där den stora allmänheten dessutom är positiva till att riksdagen beslutar om reklamstop. Märkligt är att länder som Frankrike är mycket restriktiva till alkoholreklam och att Sverige som hävdar att man vill föra en politik som gynnar folkhälsan inte är beredda att göra detta.

Bosse Axelsson IOGT-NTO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel