Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll din kompost vid liv under vintern

Med kompostering kan du ta tillvara på ditt matavfall och använda den näringsrika jorden i trädgården. Men under vintern måste du vårda komposten lite extra.

Annons
Berit Enunger komposterar för att kunna använda jorden i sina grönsaksland och blomrabatter. I stället för att använda kompostströ tar hon till vara på de kvistar hon skär ner från buskar och träd på våren, och kör dem i sin kompostkvarn.

Allt biologiskt nedbrytbart avfall som uppkommer i ditt hem kan du kompostera och med fördel använda i trädgården.

Berit Enunger bor utanför Fläckebo och komposterar sedan ett par år tillbaka. Hon menar att den fina jorden är en utmärkt tillgång för hennes trädgårdsland och rabatter.

– Jag tömmer komposten varje vår. Då öser jag ur den och det översta lagret i komposten som inte är färdig jord lägger jag tillbaka längst ner i komposten, säger hon.

Hon blandar inte trädgårds- och hushållsavfall utan har två separata komposter. Höstens löv lägger hon i en egen tunna, utom dem hon strör över rabatterna som skydd inför vintern.

I stället för att köpa kompostströ, som används för att hålla rätt fuktighet i komposten, maler Berit Enunger ner kvistar från beskurna träd och buskar i sin kompostkvarn.

– Varför ska jag köpa strö när löven är gratis och kvistarna är gratis? Det sparar jag och kör i kvarnen. Spånet lägger jag i gångarna vid trädgårdslandet och i komposten som strö, säger Berit Enunger.

Dessutom går det lika bra att kompostera året runt om du har en kompost som klarar vinterkylan, och har fått i gång nedbrytnings-processen i avfallet.

– Den vanliga varmkomposten klarar vintrar som är här i Västmanland, om du har processen i gång, eftersom det bildas värme när matrester, kvistar och löv bryts ner, säger Åsa Hanning, butikschef på Granngården i Sala.

Själv började Åsa Hanning kompostera hemma för två år sedan. Eftersom hon källsorterar hemma behöver hon heller inte ha sophämtning så ofta.

– Man får kanonjord när man tömmer den färdiga komposten. Det blir fin och lucker jord, säger Åsa Hanning.

För att kompostera hemma måste du dock följa kommunens regler för hantering av matavfall.

– Först och främst behöver du en godkänd och skadedjurssäker anläggning. Du får också bara använda och sprida den komposterade jorden på egen mark, säger Kent Karlsson, enhetschef på tekniska kontoret i Sala kommun.

Han framhåller dock att kommunen helst ser att du använder dig av deras komposttunna för tömning. Då lämnar kommunen vidare avfallet till Vafab Miljö som omvandlar det till biogas.

Kent Karlsson förklarar att du måste sköta komposten extra väl vintertid.

– Är du engagerad går det att hålla dem vid liv, men det krävs omvårdnad för att hålla processen i gång, säger han.

Åsa Hanning är butikschef på Granngården i Sala och komposterar själv hemma.
Annons