Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är den bästa boxaren

Stig Frisk var ortens första boxningsstjärna – men den störste hittills är Leif Lindqvist som vann SM-guld i weltervikt för 60 år sedan.

Annons

Boxningen i Sala har gamla anor. IFK Sala hade boxningen på programmet redan 1919, det vill säga samma år som Svenska boxningsförbundet bildades.

I början på 1920-talet kunde man dessutom ta del av proffsboxningar på Sala Teater.

På amatörfronten inföll storhetstiden i och med bildandet av en boxningssektion inom IF Norden. Klubben fick snabbt ihop ett gäng matchdugliga kämpar och kunde arrangera sin första gala i februari 1944. Motståndet kom från BK Rapid (Västerås) och Upsala IF.

Initiativtagare till klubben var den duktige Uppsalaboxaren Conte Lindén. Han blev ett slags allt-i-allo i Norden – aktiv, instruktör och arrangör.

Utrustningen köpte klubben av Norrtälje BK som tvingats lägga ner sin verksamhet på grund av lokal- och instruktörsbrist. Norden producerade raskt en rad nybörjar- och distriktsmästare.

Klubbens första stjärna hette Stig Frisk. Han skulle senare lämna Sala för Stockholm och tävla för BK Örnen.

År 1947 blev han svensk juniormästare i lätt tungvikt. På den tiden var det stort att vinna JSM och då var deltagarna så många att mästerskapet måste delas upp på två olika tävlingstillfällen.

I SM-finalen 1951 mötte Frisk landslagets Rolf Storm från Norrköping. Publiken kom i extas över vad som hände i ringen och hejaropen ekade – ”Storma Frisk” och ”Friska Storm”.

Frisk gjorde även en fin insats mot Ingemar Johansson i Värnamo, där Ingo fick jobba för poängsegern. Kampen gick för ovanligheten utomhus.

Nordens främste boxare, Leif Lindqvist, erövrade SM-guldet i weltervikt 1952 som 22-åring.

Han ingick även i den trupp som var aktuell för Olympiaden i Helsingfors 1952.

En elak knäskada satte inte bara stopp för OS-äventyret, utan dessvärre också för hela karriären.

OS-biljetten gick i stället till den som förlorade mot honom i SM-finalen. Sammanlagt blev det fem blå-gula uppdrag för Sala-Lindqvist.

Mot slutet av 1950-talet avtog verksamheten och klubben upphörde under 1959. I olika omgångar har försök gjorts att axla Nordens mantel, men de har varit relativt kortlivade, som BK 91 och BK Silverstaden 2007.