Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är den bästa boxaren

Stig Frisk var ortens första boxningsstjärna – men den störste hittills är Leif Lindqvist som vann SM-guld i weltervikt för 60 år sedan.

Boxningen i Sala har gamla anor. IFK Sala hade boxningen på programmet redan 1919, det vill säga samma år som Svenska boxningsförbundet bildades.

I början på 1920-talet kunde man dessutom ta del av proffsboxningar på Sala Teater.

På amatörfronten inföll storhetstiden i och med bildandet av en boxningssektion inom IF Norden. Klubben fick snabbt ihop ett gäng matchdugliga kämpar och kunde arrangera sin första gala i februari 1944. Motståndet kom från BK Rapid (Västerås) och Upsala IF.

Initiativtagare till klubben var den duktige Uppsalaboxaren Conte Lindén. Han blev ett slags allt-i-allo i Norden – aktiv, instruktör och arrangör.

Utrustningen köpte klubben av Norrtälje BK som tvingats lägga ner sin verksamhet på grund av lokal- och instruktörsbrist. Norden producerade raskt en rad nybörjar- och distriktsmästare.

Klubbens första stjärna hette Stig Frisk. Han skulle senare lämna Sala för Stockholm och tävla för BK Örnen.

År 1947 blev han svensk juniormästare i lätt tungvikt. På den tiden var det stort att vinna JSM och då var deltagarna så många att mästerskapet måste delas upp på två olika tävlingstillfällen.

I SM-finalen 1951 mötte Frisk landslagets Rolf Storm från Norrköping. Publiken kom i extas över vad som hände i ringen och hejaropen ekade – ”Storma Frisk” och ”Friska Storm”.

Frisk gjorde även en fin insats mot Ingemar Johansson i Värnamo, där Ingo fick jobba för poängsegern. Kampen gick för ovanligheten utomhus.

Nordens främste boxare, Leif Lindqvist, erövrade SM-guldet i weltervikt 1952 som 22-åring.

Han ingick även i den trupp som var aktuell för Olympiaden i Helsingfors 1952.

En elak knäskada satte inte bara stopp för OS-äventyret, utan dessvärre också för hela karriären.

OS-biljetten gick i stället till den som förlorade mot honom i SM-finalen. Sammanlagt blev det fem blå-gula uppdrag för Sala-Lindqvist.

Mot slutet av 1950-talet avtog verksamheten och klubben upphörde under 1959. I olika omgångar har försök gjorts att axla Nordens mantel, men de har varit relativt kortlivade, som BK 91 och BK Silverstaden 2007.