Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han får ersättning efter tvist med Salabostäder

Håkan Friberg sades upp på stående fot av Salabostäders vd. Han vägrade dock att skriva under uppsägningen. Nu får han ett större belopp i avgångsvederlag.

Håkan Friberg ansåg sig vara orättvist behandlad och ville inte godta att han fick sparken. Han kontaktade då Salaadvokaten Urban Nordström som hittade ett flertal brister och felaktigheter i Salabostäders sätt att driva ärendet. Nordström skickade därför in en stämning mot Salabostäder AB med krav på skadestånd i miljonklassen.

Men när de båda parternas advokater möttes kom de fram till en förlikning som innebär att Håkan Friberg får ett avgångsvederlag. Beloppet är sekretessbelagt, men praxis i den här typen av ärenden är uppsägningslön och en eller två årslöner, någonstans mellan 400 000 och 800 000 kronor blir kostnaden för kommunen.

Stämningsansökan drogs då också tillbaka.

Håkan Friberg har arbetat i företaget sedan 1983, som fastighetsskötare, snickare och fastighetstekniker

Nordström skrev i stämningsansökan att han ville att uppsägningen ogiltigförklaras och att Friberg skulle återfå sin anställning.

– Det finns ingen laglig grund för uppsägningen. Många formella felaktigheter har begåtts av arbetsgivaren. Min klient har heller inte fått några möjligheter att bemöta de anklagelser mot honom som vd Bernard Niglis framfört, sa Urban Nordström innan förhandlingen och fortsatte:

– Det är otroligt pinsamt att ett kommunalt bolag får agera på det här sättet.

Mannen fick en skriftlig varning i oktober i fjol och sades upp direkt därefter.

”Den skriftliga så kallade uppsägningen uppfyller inte ens de mest grundläggande krav som lagen ställer upp”, skrev Nordström i stämningsansökan.

Han menade att bolaget bland annat brutit mot Lagen om anställningsskydd och slog ner på att ingen omplaceringsutredning gjorts.

Håkan Friberg menar att han fick sparken för att han sa till vd Bernard Niglis vad han tycker om honom. 

  –Jag har sagt till Bernhard Niglis två gånger att hans sätt att vara på vd-posten inte är bra för någon. Ska man inte kunna säga vad man tycker om sin chef år 2015 utan att få sparken? frågar han sig.

Bernhard Niglis vill inte, och säger sig inte kunna, kommentera ett enskilt personalärende.

Läs mer i fredagens SA