Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Han gick bara in och började fota"

Tidigare boende på Heby campus säger att byggnadsnämndens ordförande, Mats Jennische (M) gått in i deras hem mot deras vilja.

Annons

- De har inget bygglov för att använda det till bostäder”. Det säger Mats Jennsiche (M), byggnämndens ordförande, angående Heby campus.

Förra veckan var Mats Jennische och hans fru Margareta Gadde Jennische på Heby campus. De sa då till Heby campus representant, Roland Bengtsson, att det är ett svartbygge och att folk bor där olagligt.

– Det kommer att kosta er mycket, säkert 100 000 kronor, sa Mats Jennische.

Paret Jennische hade inte avtalat tid för möte med Roland Bengtsson.

– Du är väldigt engagerad i det här, privat också. Om jag har köpt ett ställe måste jag väl få ha vilka jag vill här, sa Roland Bengtsson.

– Nej, det får du inte.

– I vilken roll är du här idag? undrade Roland Bengtsson.

– Som byggnadsnämndens ordförande, svarade Jennische.

Samtalet som hölls på gården ledde ingenstans. Roland Bengtsson vill inte svara på deras frågor och bad dem att åka därifrån.

Margareta Gadde Jennische menar att Heby campus inte ska få bli någon ”social avstjälpningsplats”.

Varför är det ett problem, och vart ska de människorna få bo då?– Vi har så mycket att betala. Heby har dålig ekonomi, vi har inte råd. Det står jag för, säger Margareta Gadde Jennische.

Paret berättar att de vid ett tidigare besök på Heby campus träffat på en barnfamilj som bodde där. Det fick Margareta att ringa socialen eftersom hon menade att barnen inte kunde bo där med dusch i källaren och bara ett pentry.

Sa har pratat med den aktuella familjen som numera bor på annan ort och vill vara anonyma.

– Vi satt och fikade när vi hörde någon som ropade hallå nere på gården och tittade ut. De undrade vad vi gjorde där och frågade om de fick komma in och fota, berättar mannen i familjen.

– Jag svarade att nja, utomhus går bra, men inomhus måste de fråga Roland om tillstånd.

– Rätt var det var gick han in till oss. Vi blev rätt ställda. Han började ta bilder i vår bostad, och vi fick ett visitkort.

Vad tänkte ni då?– Det var ingen höjdare. Jag hade ju sagt åt honom. Min fru tyckte definitivt inte att det var kul. Han pratade inte med henne utan bara knäppte på. Han tog bilder på köksdelen och sa att det handlade om bygglov, berättar mannen.

– Hans fru ringde till socialtjänsten och sa att det inte var bra för våra barn att bo här.

– Två från socialen var sedan här och de godkände det som tillfälligt boende.

Nu har de fått ett annat boende på en annan ort.

Mats Jennische anser att händelsen gått till på ett helt annat sätt.

– Det var de som släppte in oss. Vi frågade vilka de var. De kom ner och satt sig med oss utanför och beklagade sig. Vi frågade om vi fick gå in och titta. Vi var nyfikna. Jag frågade om jag fick ta kort och de sa ja.

Familjen har en helt annan upplevelse av vad som hände, vad säger du om det?– Det var tråkigt. Det var inte alls vår avsikt. Margareta var med men gick aldrig in i deras lägenhet.

Det är ju rätt allvarligt om du gått in i deras hem mot deras vilja, det är ju olaga intrång?

– Definitivt inte. Vi frågade om vi fick gå in och titta. Annars hade vi inte gått in, säger Mats Jennische.

Familjen berättar också att socialen varit där och godkänt boendet som tillfälligt boende. Vad säger du om det?– Om socialen har godkänt det som lägenhet blir jag väldigt förbuffad. Jag har väldigt svårt att tro det. Det är möjligt att de har gjort det, men då ifrågasätter jag deras omdöme. Framför allt när de har små barn, säger Mats Jennische.

I kommande artikel kommenterar Heby campus kritiken och sin situation.

Läs mer i SA måndag 8 oktober 2012.