Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han kämpar vidare för sin bror

 
Fängslade Salabon Daniel Bakke
Visa alla artiklar

Salabon Daniel Bakke, som suttit i Tunisiskt fängelse i 14 månader, dömdes i fredags till sex års fängelse. På söndagen hade hans bror Christian Franzetti hunnit läsa domen.

Annons

– Båda är dömda för ett fall av konspiration och förberedelse för kidnappning av barn under 18 år. Sedan är Per-Åke Helgesson även dömd för ett tidigare fall av kidnappning. Det är domen, men jag vet ännu inga närmare detaljer, säger han.

Christian Franzetti berättar att han väntar på telefonmöte med såväl advokaten i Tunisien som Sveriges ambassadör.

– Det är på ett sätt skönt att det ändå finns en dom. Nu kan både vi i familjen och UD verkligen börja agera. Nu finns något att ta ställning till. Och vi kommer att överklaga, säger han.

Christian Franzetti hoppas nu att UD och utrikesminister Carl Bildt arbetar mot en lösning för att få hem Daniel.

Men allra, allra mest hoppas han nu på att få kontakt med sin bror.

På Utrikesdepartementet visste man i fredags inget om var Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson befann sig sedan domen fallit.

Vad gör UD för att följa ärendet framöver?

– Det vi gör, och det vi kan göra löpande, är att vår personal vid konsulatet i Tunisien och vår Stockholmsbaserade ambassadör gör regelbundna besök hos de två svenska medborgarna, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst. Hon tillägger:

– Det senaste besöket gjordes den 10 januari.

När SA ringer UD:s pressjour på söndagskvällen säger Karin Nylund där att det för dagen inte finns något nytt att berätta om de dömda svenskarna. Det finns ännu inga uppgifter om var Bakke och Helgesson befinner sig.

– De är ett konsulärfall för oss. Vår personal har besökt dem regelbundet. Det fortsätter vi med och ser på deras behov.

– Vi har ännu inga uppgifter om huruvida domen ska överklagas, tillägger hon.