Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns hjälp innan ambulans är på plats

Räddningstjänstens insats och många hjärtstartare ökar chansen till överlevnad vid akut hjärtstopp.

Genom en trimmad räddningskedja finns stor chans till snabb hjälp vid hjärtstopp i Sala och Heby. Allt fler hjärtstartare gör att allmänheten kan bidra med mer effektiva insatser.

Sedan tre år tillbaka åker räddningstjänsten i Sala på plötsliga hjärtstopp om det inte finns någon ambulans tillgänglig. En tjänst som har funnits något längre i Heby. I Västmanland finns det bara tre kommuner som har denna tjänst.

Ett ökande antal hjärtstartare ger också invånarna själva chansen att göra snabba livsavgörande insatser när någon drabbas. Detta är två viktiga länkar i en stark räddningskedja. För varje minut som går utan hjälp vid ett plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med tio procent. Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp, 500 överlever men antalet ökar för varje år.

– Alla insatser som kan göras är otroligt viktiga när en människa drabbas av plötsligt hjärtstopp. Genom att sätta i gång med hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans eller räddningstjänst har man ökat möjligheterna till överlevnad markant, säger Janne Lindberg, räddningsledare på räddningstjänsten Sala-Heby och hrl-instruktör.

En bra hjälp för både räddningstjänst och privatpersoner är hjärtstartarna. 2007 fick Sala sin första hjärtstartare som placerades på badhuset i Sala. Efter det har utvecklingen gått snabbt och i dag finns det ett 50-tal i Sala kommun och ett 15-tal i Heby kommun. Antalet ökar hela tiden, en utveckling som Janne Lindberg ser mycket positivt på.

– Hjärtstartaren kan ge hjälp som bara sjukvården kunde ge tidigare.

I Stockholms län pågår just nu ett pilotprojekt där alla som genomgått utbildning kan anmäla sig som sms-livräddare. Så fort ett hjärtstopp rapporteras till SOS går sms ut till sms-livräddare som befinner sig inom en radie av 500 meter. Slår projektet väl ut så kommer tjänsten att sprida sig över landet.