Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här stjäl de grisarna från Salabondens gård

Mitt i natten bröt sig en grupp djurrättsaktivister in på en gård i Sala kommun för att ”frita” två grisar. Enligt aktivisterna befinner sig nu de bägge djuren i ett kärleksfullt hem, men de får hård kritik av branschen.

Annons

Allt var över på ungefär en halvtimme. Mellan tre och fyra på tisdagsmorgonen bröt en grupp djurrättsaktivister upp dörren till grisstallarna på gården hos en bonde i Sala kommun. Deras mål var att få med sig två av grisarna och föra dem till ett ”kärleksfullt hem”.

– Varje år dödar vi ett oräkneligt antal individer, det är en moralisk katastrof hur vi behandlar dem, säger aktivisternas talesperson Ramin Winroth som själv var med vid aktionen.

– Just nu är grisarna på väg till ett kärleksfullt hem. På grund av säkerhetsskäl kan vi inte nämna någon närmare information, men du kan sova gott i vetskapen om att de kommer att leva lyckliga resten av sina dagar, fortsätter han.

Gruppen, som kallar sig Tomma burar och har medlemmar från bland annat Västerås, är helt nystartad och har specialiserat sig på så kallade öppna aktioner. De döljer med andra ord inte sina identiteter och enligt dem själva var tilltaget i Sala den första öppna ”grisfritagningen” i Sverige.

– Vi hade först planerat att åka till en annan gård, men vi upptäckte att bonden fanns där och vi ville undvika konfrontation. Så vi åkte till ett annat ställe som vi tittat ut, där gården låg långt från bostadshuset, säger Ramon Winroth.

Winroth försäkrar att gruppen inte har något emot den specifika bonden som utsattes för aktionen.

– Det är inget ont mot den här bonden utan det är ett ställe vilket som helst.

Hos branschorganisationen Sveriges Grisuppfödare blir ordföranden Ingemar Olsson upprörd när han får höra om djurrättsgruppens aktion.

– Det är ju ett inbrott som gjorts och det är en brottshandling som ska hanteras därefter, säger han.

Ingemar Olsson säger att risken för smittspridning är stor vid den här typen av aktioner, vilket gör det svårt att uppskatta den ekonomiska förlusten för bonden.

– Det kan ödelägga gården med smittor inne i stallarna, säger han.

Att aktivisterna bar skyddskläder ger han inte mycket för.

– Det är ju som att jag skulle ta på mig smittskyddskläder och springa in på ett lasarett, säger han.

Ramin Winroth från Tomma burar har inte samma definition av brott.

Hur ser Tomma burar på att ni begår brott?

– Vi anser inte att det är ett brott att rädda liv som annars hade spillts i onödan. Tyvärr var dörren låst och vi behövde bryta upp den men en dörr går inte att jämföra med andras liv säger Ramin Winroth och fortsätter:

– Vi anser att det är en moralisk katastrof att det anses rätt att äga en annan individ över huvud taget.