Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästar går i täten för lyckat integrationsprojekt

SORF (Salaortens Ryttarförening) i Sala fick utmärkelsen årets ungdomssektion av Svenska Ridsportförbundet, bland annat tack vare ett lyckat integrationsprojekt.

Det råder febril aktivitet på ridhuset som tillhör SORFstrax utanför Sala. Idag är det till exempel hästorientering. Göran Larsson från Sala OK förklarar orienteringens grunder, sen är det bara för tjejerna att testa sina nyförvärvade kunskaper ute i terräng.

För Miranda Fernström, som ska testa hästorientering och dessutom rida för första gången utan sin handledare, är det pirrigt.

– Jag är jättenervös, säger hon samtidigt som hon med van hand hanterar sin stora häst och med en ovan hand försöker kommat åt kontrollen från hästryggen.

SORF's ungdomssektion fick nyligen utmärkelsen årets ungdomssektion av Svenska Ridsportförbundet. Hästorientering är en bland många aktivitetersom ungdomssektionen arrangerar för unga hästintresserade varje år. Den aktivitet som dock rönt mest arbete och som blev nominerad till utmärkelsen är deras integrationsprojekt med ensamkommande flyktingbarn.

När en stor andel flyktingar anlände till Sala kommun förra hösten beslöt, Emma Öqvist, verksamhetschef på SORF, att ridsporten kunde vara en bra miljö att mötas i. Ridskolan kunde framför allt erbjuda en lugn och trygg miljö, resonerade hon.

Tanken var att öka språkkunskaperna och skapa fler kontakter för de ensamkommande killarna. Under våren, under en sex veckors period, fick således runt 25 ensamkommande flyktingkillar besöka ridhuset i Sala och lära sig allt om hästar. Och lite till.

– Det var svårt med kommunikationen i början. Det var mycket peka och visa, berättar Patricia Nyman, ordförande i ungdomsstyrelsen och ansvarig över integrationsprojektet.

Trots språkförbistringarna fick killarna testa voltige, körning, ridning.

– Vi uppmuntrade dem att testa och prova på, och lära sig av sina misstag, berättar Astrid König, ledamot i ungdomsstyrelsen, och fortsätter att berätta hur utvecklande det är att ta ansvar över ett stort djur.

– Man växer mycket i ledarskap, och man lär sig ha ordning på sina grejer.

Killarna kom snabbt in i gänget på ridhuset och vågade med tiden börja prata mer och mer svenska med tjejerna. I gengäld försökte tjejerna lära sig deras språk, som kunde vara persiska eller dari, vilket är det största språket i Afghanistan.

– På det här viset ville vi visa att det är lika svårt för oss att lära ett nytt språk, förklarar Astrid König.

Det ökade förtroendet gjorde att pojkarna kände sig hemmastadda på stallet, vilket resulterade i att de började hälsa på sina stallkompisar i skolan och hålla kontakt via sociala medier.

– En kille som var med oss fick åka tillbaka efter ett år. Det kändes i hela gruppen. Vi blev väldigt ledsna, för vi blev verkligen vänner, säger Patricia Nyman.

En annan pojke hade tatuerat ordet mamma på sin arm.

– Han började gråta på grund av att han inte visste när han skulle få se henne igen, förklarar Patricia Nyman och menar att på stallet slapp killarna pressen utifrån och fick vara sig själva.

Ungdomssektionen planerar redan nästa integrationsprojekt.

– Vi vill fånga in flyktingtjejerna. Vi vill få dem att känna sig trygga och ge dem ett ökat självförtroende. Det är inte lika lätt att hitta dem som de ensamkommande flyktingpojkarna och vi vet inte riktigt hur vi ska gå till väga ännu, men det löser sig säkert, säger Patricia Nyman.