Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HD avgör försäkringstvist efter skogsbranden i Västmanland

 
Stora skogsbranden i Västmanland
Visa alla artiklar

Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd för att utreda det försäkringsmässiga efterspelet till den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Anmäl text- och faktafel

Parterna i detta ärende är överens om att skogsbranden startade i samband med att ett skogsfordon utförde markberedningsarbeten. Gnistbildning från maskinen satte eld på den snustorra vegetationen med den stora skogsbranden som följd.

Grundfrågan är om skogsbolaget Bergvik Skogs skada ”har uppkommit i följd av trafik med motordrivet fordon i den mening som avses i trafikskadelagen (1975:1410)” – och i så fall hur stor del av de olika ersättningsanspråken på totalt 412 miljoner kronor ska Länsförsäkringar Gävleborg, som hade försäkrat markberedningsföretagets fordon, stå för.

Frågan om vem som ska bära det ekonomiska ansvaret för brandskadorna är av stor principiell betydelse i försäkringsbranschen. Utgången av målet kan få avgörande konsekvenser för försäkringsbolagens framtida villkor, premier och skadehantering, såväl vad gäller trafikförsäkringen som ansvars- och egendomsförsäkringar.

Parterna har tidigare överlagt i Gävle tingsrätt, som hänsköt den avgörande punkten till Högsta domstolen i april – nu har alltså HD sagt att målet ska upp för avgörande och prejudicerande beslut i Högsta domstolen.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips