Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heby kommun inventerar sin betesmark – vill hjälpa bönder och djurägare

Artikel 2 av 21
Extremtorkan i Västmanland
Visa alla artiklar

Det extremt torra vädret skapar stora problem för Hebys bönder och djurägare. Därför undersöker nu kommunen om de har bete att avvara.

Annons
Det varma, torra vädret slår hårt mot landets bönder och djurägare. Torka, bete, foder, kor, lantbruk Foto: Andreas Hillergren , TT/Alexander Hellsing, NT

Det torra vädret gör att gräset som ska bli foder till hösten inte växer som det brukar och betet i sommarhagarna är på väg att ta slut.

SA har nyligen berättat om djurskötaren Per Hellstrand utanför Västerbykil som kanske måste nödslakta sina djur till följd av bristen på foder.

Heby kommun meddelade på torsdagen att man nu undersöker om kommunen har någon mark som inte är utarrenderad och som kan komma kommunens djurägare till nytta:

– Vi har varit i kontakt med LRF idag och informerat om att kommunen naturligtvis hjälper till i den mån vi kan. Djurägare kan kontakta Medborgarservice för information om vad vi kan erbjuda. Tyvärr är det dock så att Heby kommun inte har särskilt mycket mark där det är möjligt att ta foder, men vi erbjuder naturligtvis det vi har, säger Emma Burstedt, kommundirektör i ett uttalande på kommunens hemsida.

Djurägare som är i behov av hjälp uppmanas att ringa kommunens medborgarservice vardagar klockan 8-16 på telefonnummer: 0224-360 00. Man kan också mejla till: [email protected]

Alla artiklar i
Extremtorkan i Västmanland
Annons