Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu räknas rovdjuren – rapportera om du ser dem

Varg och lodjur ska inventeras i Uppsala län – och då är allmänhetens iakttagelser viktiga. "Vi hoppas att så många som möjligt hör av sig", säger Sebastian Olofsson på länsstyrelsen.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Förra årets inventering visade att det fanns omkring 65 lodjur i Uppsala län. Genrebild, fotad i fångenskap. Foto: Martin Meissner /AP

Från och med måndagen den 1 oktober påbörjas inventeringen av varg och lodjur i Uppsala län. Syftet är att se hur många individer som finns i länet.

Allra lättast blir det att inventera när snön har fallit genom spårsökning.

– Lite förenklat kan man säga att vi i första hand letar efter flera vargar eller lodjur som går tillsammans. Det använder man sedan för att räkna om till hur många djur som finns i hela länet, säger Sebastian Olofsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Uppsala län, i ett pressmeddelande.

Även om länsstyrelsen har personal som söker är allmänhetens hjälp avgörande.

– Vi hoppas att så många som möjligt hör av sig om de ser något av de stora rovdjuren, eller spår efter dem, säger Sebastian Olofsson.

Numera är så kallade åtelkameror, alltså övervakningskameror som främst används av jägare, inte tillståndspliktiga och bilder som tas av dem kan också användas i inventeringen.

Allmänheten kan rapportera direkt via systemet Skandobs. Inventeringen pågår till den sista februari 2019 för lodjur och till sista mars 2019 för varg. Under förra årets inventering hittades ungefär 65 lodjur och 5 vargar i länet.

Annons