Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tegelbruksmuseet får fin kritik i livsstilsmagasin

Tegelbruksmuseet uppmärksammas i tidningen Tara som ett av Sveriges mest sevärda arbetslivsmuseum,.

Annons

– Vi hade en sån tur – vi som är så små behöver all uppmärksamhet vi kan få, säger Thomas Nilsson, ordförande i Tegelbruksmuseets intresseförening.

Han tar fram några stolar och bord som han placerar i gröngräset. Där kommer gäster inom kort att slå sig ned för en kopp kaffe och en bit kaka.

Några steg in i tegelbyggnaden och det är som att ha promenerat rakt in i historien, till tidigt 1900-tal. Där inne finns också Hebys enda turistinformation, som drivs av intresseföreningen.

En trappa upp, eller hissfärd på husfasaden, finns även rum för tillfälliga utställningar. För tillfället är det två Salakonstnärer som ställer ut, en med tavlor och en med en arrangerad festmåltid i återanvänt material.

Just kombinationen av konst, museum och information tror Thomas Nilsson är nyckeln till den uppskattning de får för turisterna.

Han får medhåll av Karin Nilsdotter som skrivit artikeln om de glömda kulturskatterna, som hon beskriver arbetslivsmuseerna, i tidningen Tara.

– Heby tegelbruk valde jag förutom att få till en bra spridning geografiskt och kulturellt, för att tegelslagning är roligt att lyfta fram. Det fanns ju tegelbruk överallt i hela Sverige förr. Så tyckte jag det var roligt med skulpturparken, Sonja Pettersons djurfigurer är jättefina, säger hon.

Läs mer i fredagens tidning.

Annons