Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högsta domstolen ger student rätt mot Mälardalens högskola – får tillbaka 114 000 kronor

I dag föll Högsta domstolens dom i tvisten mellan den amerikanska studenten Connie Askenbäck och Mälardalens högskola. Högsta domstolen ändrar hovrättens domslut på det sättet att det belopp som Mälardalens högskola nu tvingas betala tillbaka till Connie Askenbäck bestäms till 114 000 kronor plus ränta från den 25 maj 2015.

Connie Askenbäck, tidigare Dickinson, betalade en studieavgift på 170 812 kronor för en kandidatutbildning i matematik vid Mälardalens högskola, pengar som hon krävt att få tillbaka eftersom hon menar att utbildningen inte höll tillräckligt hög kvalitet.

Mälardalens högskola behöver inte betala tillbaka hela det belopp som den tidigare högskolestudenten krävt. Högsta domstolen skriver i sin dom:

"Connie Askenbäck anses ha rätt till ett avdrag på den studieavgift som hon har erlagt. Hon har begärt att hela studieavgiften ska återbetalas. Ett bifall till Connie Askenbäcks talan förutsätter att den utbildning som hon genomgått och tillgodogjort sig ska anses vara helt utan värde. Den bevisning som hon har åberopat för inte så långt. Det råder dock inte någon tvekan om att det har funnits betydande kvalitetsbrister i utbildningen som krävt omfattande åtgärder för att rättas till. Mot denna bakgrund bör avdraget skäligen bestämmas till två tredjedelar av den erlagda studieavgiften eller avrundat till 114 000 kr. Hovrättens domslut ska alltså ändras i enlighet därmed."

Mälardalens högskola ska även betala Connie Askenbäcks rättegångskostnader i Högsta domstolen med 41 360 kronor.

Tvisten har tidigare avgjorts i både Västmanlands tingsrätt samt Svea hovrätt som båda dömt till Connie Askenbäcks fördel.

Västmanlands tingsrätt beslutade att hon skulle få tillbaka hela studieavgiften.

Svea hovrätt slog fast att Connie Askenbäck haft ”viss nytta” av utbildningen och bestämde att högskolan att betala tillbaka halva kostnaden, 85 406 kronor.

Mälardalens högskola valde att överklaga hovrättsdomen till Högsta domstolen som alltså gav prövningstillstånd och i dag föll alltså den dom i tvisten som nu blir vägledande.

På Högsta domstolens hemsida kan du läsa hela domen.