Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon återupptog sitt stora intresse

I yngre dagar hade Katharina Svensson Vikström egen framkallningsutrustning. Nu när hennes barn vuxit upp har hon börjat fotografera igen.

En solnedgång med yngste sonens konturer i förgrunden blev nystarten för Katharina Svensson Vikströms stora fotointresse, som vaknade redan i tonåren.

– Jag var 16-17 år när jag fick min första systemkamera. En kompis fotade mycket och jag hakade på, berättar Katharina vid köksbordet i Möklinta.

Då var det mest kompisar hon förevigade, nu är det naturen och barnbarnen som är favoritmotiven.

Kameran är med överallt och resultatet blir därför både spontana och uppletade motiv.

– Här till exempel, ville jag få en fin bild på mitt barnbarn Alvora. Men det var inte förrän vi var klara som den riktigt fina bilden kom, säger hon och visar en flicka i röd kappa med ryggen mot kameran. Med den vann hon en tävling med titeln People in red.

Till Möklinta kom Katharina för 25 år sedan från Västerås. I grunden är hon undersköterska men jobbar nu i skolans värld.

– Jag började som dagbarnvårdare men kom sedan in på förskolan och fritids här på Kyrkskolan.

Efter att Katharinas tre barn fötts blev det alltså en paus med fotograferingen. Men hon har skapat på andra sätt än genom bilder. Sömnad, scrapbooking och korgmålning är några exempel.

Det var när hon skaffade sin smartphone, med bra kamera i, som hon började lägga ut bilder på Instagram och Facebook. Sedan drygt ett år har hon en Sony systemkamera.

– Jag kör mest med automatik, men har börjat experimentera lite med slutartider. Jag är långt ifrån fullärd, säger Katharina leende.

Fina solnedgångar gillar hon extra mycket att fånga, liksom stilleben med exempelvis gamla prylar.

– Rostiga saker, gamla hus. Som den här, säger hon och visar en bukett smörblommor i ett gammalt fönster.

Ibland skickar hon in sina bilder till tävlingar, bland annat på Instagram.

– Egentligen är det inte så mycket för tävlingen. Det blir mer en sporre, och en bekräftelse när andra gillar det man gör. Och jag inspireras av att se vad andra skickar in. Det blir ingen prestationsångest utan mer ”gud vad fin, undrar hur de har gjort där”, berättar Katharina.

Hon känner fortfarande lusten att lära och utvecklas. Att fotografera i mörker och porträtt är det hon nu vill lära sig att bemästra.

– Jag övar på mina barnbarn, de är väldigt tålmodiga, säger hon med ett skratt.

Carola Blank 0224-56157 [email protected]