Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Heby lever Sonja Petterson kvar genom sina hundskulpturer

Skulptören Sonja Petterson, min älskade livskamrat är död och min saknad är bottenlös.

Vi träffades tidigt och blev ett par under studietiden på Konsthögskolan. Under 53 år har vi levt nära varandra i kärlek, konst och vardagsliv.

Sonja var född i Heby, men efter föräldrarnas allt för tidiga bortgång flyttade Sonja till Stockholm där hon fick sin konstnärliga utbildning. Vid avgångsutställningen 1966 köptes skulpturen Ceasar av Moderna museet och året efter representerade Sonja svensk skulptur vid ungdomsbiennalen i Paris.

1970 flyttade Sonja och jag till Heby. Vi köpte hennes barndomshem som gått förlorat vid föräldrarnas bortgång. Heby har alltid haft en viktig plats i Sonjas hjärta och det var med glädje hon placerade sina skulpturer längs Tant Fridas stig. Sonja skänkte även en skulptur till Västerlövsta kyrka. Den uttrycksfulla hunden möter besökaren strax innanför kyrkogårdsgrinden.

Sonja är rikt representerad offentligt och i flera konstmuseers samlingar. Verken talar starkt till människors känslor. Hon var en genuint god människa och visade omtanke om de som behövde hennes stöd.

I mitten av 1990-talet drabbades Sonja av dödlig sjukdom, men som genom ett under överlevde hon. Vi brukade skämta om att han däruppe inte ville få dit henne, eftersom hon var så kritisk till hur han skötte sitt jobb.

Nu är min Sonja inte längre hos mig och en stor del av min identitet har gått förlorad.

Enligt Sonjas önskan kommer det inte att ske någon offentlig begravning. Tegelbruksmuseet hyllar och minns Sonja under hela maj månad under 2020.

ÅC Danell, Heby