Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I torkans spår –Bönderna förtjänar mera EU-hjälp

Efter sommarens kris, med torka och skogsbränder, finns det flera lärdomar som måste tas och politiska beslut som måste fattas.

Sönderbrända åkrar och uttorkade betesmarker. Sommarens torka har lett till att flera lantbruksföretag riskerar att gå under och kostnaden för torkan lär bli mer än tre miljarder kronor. Intäkter uteblev. Djur skickades till nödslakt för att det inte fanns något foder. Familjer krossades och gamla gårdar gick ur händerna på generationer av bönder. En ren tragedi.

Efter torkan kom så en av de värsta brandkatastroferna i mannaminne. I bland annat Rörbo briserade en brand på 1,5 x 1,5 kilometer och det krävdes omkring 150 personer och sex helikoptrar för att få bukt på den. Ekonomiska förluster i miljardklassen och stort känslomässigt lidande för drabbade markägare blev resultatet. Många människor gjorde hjälteinsatser för att rädda det som räddas kunde.

Det ligger på EU-kommissionen att utnyttja EU:s krisfonder, något man har vägrat att göra än så länge.

EU förtjänar både ris och ros efter den stundande krisen.

Tack vare EU, globalisering och den gemensamma jordbrukspolitiken så kommer vi inte att svälta i höst. Trots att lantbruket sett den värsta sommaren på flera år. Förr hade en liknande torka fått fruktansvärda resultat för hela den svenska befolkningen. Många hade antagligen dött. Allt fler hade packat kofferten och sålt vad man hade för att bege sig till andra länder. I brandens spår kom brandmän och brandbekämpningsfordon från Italien, Frankrike och Polen och samordnades av EU och kunde hjälpa den svenska räddningstjänsten att bekämpa bränderna. Det är den största hjälpinsatsen hittills mellan EU:s länder.

Samtidigt ser vi att EU inte har tagit sitt fulla ansvar med att ge stöd till de drabbade och vi anser att EU måste göra mer. Eftersom bönderna drabbats hårt av torkan krävs att bönderna ges undantag från årets EU-regelverk. Det ligger på EU-kommissionen att utnyttja EU:s krisfonder, något man har vägrat att göra än så länge. Dessutom måste regeringen och Jordbruksverket ser till att påskynda utbetalningen av jordbruksstöden. Vi föreslår ett nationellt stöd på omkring 2,25 miljarder kronor under tre år. För att det ska bli verklighet måste ett sådant stöd godkännas av EU-kommissionen och därför måste en ansökan snarast lämnas i av regeringen. Vi i Centerpartiet skrivit till EU-kommissionen och begärt snabbt agerande och att de stödsystem som finns tas till maximalt nyttjande.

Vi ska vara stolta och tacksamma för EU-samarbetet, men minsann inte ge upp arbetet för att göra det ännu bättre. Inte minst i torkans och brandens spår.

Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker

Carola Gunnarsson (C), Riksdagskandidat

Anders Wigelsbo (C), Kommunalråd i Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel