Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbrott på vattenverk i Sala kan vara sabotage – Säpo har kopplats in

Anställda vid ett mindre vattenverk i Sala kommun upptäckte nyligen att anläggningen har utsatts för inbrott. Kommunen misstänker risk för sabotage och har tagit prover på vattnet. Proverna visar inget konstigt eller farligt med vattnet.

Anmäl text- och faktafel

Enligt Salas säkerhetschef Tommy Jansson upptäcktes inbrottet först flera dagar efter att det hade begåtts. Personalen som gjorde upptäckten kunde samtidigt konstatera att tjuvarna inte hade varit framme vid själva vattnet.

Sala kommun skriver på sin hemsida att det rör sig om ett av kommunens mindre vattenverk som ”riskeras ha kunnat blivit utsatt för ett sabotage” och att händelsen utreds av både kommunen och polisen. Även säkerhetspolisen (Säpo) är informerade om inbrottet.

Sala kommun har testat vattnet och hittar inga spår av påverkan. Det betyder i klartext att vattnet är lika rent som alltid.

Tommy Jansson är kritisk till att inbrottet upptäcktes så sent:

– Ett sånt här inbrott borde upptäckas när det pågår, säger han till P4 Västmanland.

Tidigare i veckan upptäcktes E-colibakterier i Lidköpings vattenledningar men Tommy Jansson vill inte koppla samman inbrottet i Sala med vattenkvalitén i Lidköping.