Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ing-Marie blev fri från den svåra sjukdomen

En ny medicin mot hepatit C har givit Ing-Marie Edin Kärvinge, 66, ett nytt liv. ”Förut tänkte jag att jag kanske inte skulle ha många år kvar”, säger hon. Priset för medicinen hon tog under tolv veckor: 600 000 kronor.

Salabon Ing-Marie Edin Kärvinge smittades av en blodtransfusion på 1970-talet. För några år sedan testade hon sig, egentligen bara för att vara säker på att hon inte hade hepatit C.

Men det var precis vad hon hade.

– Jag fick beskedet över telefon. Bara rakt av så där, utan att få någon läkartid eller någonting. Det var otroligt jobbigt, jag vet ju att sjukdomen förkortar livet rätt ordentligt.

Lika kritisk som hon är till den läkare som lämnade henne beskedet, lika positiv är hon till läkaren Cherin Kamil och övriga på infektionskliniken.

Ing-Marie Edin Kärvinge blev en av de allra första att få prova det nya läkemedlet på lasarettet i Västerås. Hon tog den första tabletten vid midsommar, den sista tolv veckor senare. Nyligen genomgick hon tremånaderstestet efter kuren. Resultatet var negativt: inget virus kvar i kroppen.

Det var inte överraskande. Den nya behandlingen är lyckosam i 90–95 procent av fallen. Den har dessutom få eller inga biverkningar och tar tre månader i motsats till den gamla behandlingen som tog minst ett år – och visade mycket sämre resultat.

Men bara pillren kostar en halv miljon. Vilket betyder att de bortåt 1 000 personer i länet som antas bära på hepatit C, varav 400 inskrivna som patienter, i de flesta fall får vänta på behandling. Ing-Marie Edin Kärvinges värden var så dåliga att hon kvalade in i den första gruppen.

– Men jag har egentligen inte varit sjuk, säger hon. Bara deprimerad i perioder och väldigt trött.

Under de senaste 15 åren har hon nästan inte kunnat arbeta alls. Det tar hon igen nu, delvis.

– Jag hoppar in och arbetar på näst intill halvtid. Det känns som en revansch.

Ing-Marie Edin Kärvinge har tidigare erbjudits den gamla behandlingen, men hon kände till hur jobbig den är och tackade nej.

– Just då ploppade det också upp det ena barnbarnet efter det andra och jag kände att jag måste ta vara på den tiden och inte bli utslagen under ett år.

Kontrasten mot den nya behandlingen är slående.

– Det var helt fantastiskt, jag har inte haft några biverkningar alls, säger Ing-Marie Edin Kärvinge. Det var som att käka magnecyl.

Ing-Marie Edin Kärvinge hoppas också att vi nu passerat den tid när ”gulmarkeringen”, tecknet på den rapportpliktiga sjukdomen hepatit C, var något att skämmas över.

– För några år sedan skulle jag inte ha kunnat snacka om det här. Och fortfarande är det bara mina närmaste som vet att jag haft smittan.