Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen hälsofara med de halter som finns kvar i dag

Salasonen Mattias Lantz forskar inom tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet. Han menar att strålning väcker rädsla hos många.

– Det gick ett stråk med radioaktivt nedfall från Gävle och ned i närheten av Östervåla och Tärnsjö. Men det slog väldigt olika. Du kunde ha två gårdar där det hade regnat på den ena och kunde uppmätas höga halter, medan gården intill kanske hade normala värden, säger Mattias Lantz.

Läs mer: "De körde hela älgar på tippen"

De få hälsoeffekter som kan förväntas i Sverige efter olyckan menar han möjligtvis är ett fåtal framtida cancerfall.

– Det finns ett antagande om att det under 50 år kan uppstå uppåt 300 extra cancerfall, säger Mattias Lantz.

Han har pratat med boende i Östervåla och Tärnsjö, som oroats över att många i området drabbats av cancer och kopplar det till det Tjernobyl.

– Det finns inga belägg för det när man tittar på cancerstatistik. Men i små orter där många känner varandra blir det påtagligt när någon går bort i cancer, man kan uppleva att det är många. Bor du i en storstad har du kanske fler i närområdet som drabbas, men du ser det inte.

Det radioaktiva ämne som finns kvar i dag är cesium-137 vilket har 30 års halveringstid. Men även om radioaktivitet ännu kan mätas, finns i dag ingen hälsofara med de halter som finns kvar.

– Om ytterligare 30 år har det sjunkit till hälften av det vi har i dag. Man brukar prata om tio halveringstider, så på ungefär 300 år är det borta, säger Mattias Lantz.

Läs mer: Mätningar utförs var sjunde månad