Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ingen ska tvingas äta halalkött”

I en motion till fullmäktige skriver SD i Heby att kommunens elever tvingas äta halalkött i skollunchen. Nu kräver partiet ett stopp för det. Men något halaltvång i skolorna finns inte. Bara två elever äter halalkött och de har bett om det.

Michael Öhman är SD:s ledare i Heby kommun. Han säger att motionen kom till efter att en förälder hört av sig till partiet med ett papper där det framgår att Heby kommun har halalslaktade kycklingprodukter.

– Ingen ska tvingas äta halalkött. Det här är värre än hästköttskandalen. Halal är mycket osmakligare än hästkött, säger Michael Öhman.

Bara två får halalkött

Förutom köttvånget i matsalarna är Michael Öhman även kritisk till halalslakt i stort eftersom han menar att slaktmetoden strider mot svensk djurskyddslagstiftning samt principen att skolan ska vara religionsfri.

Men Michael Öhmans motion har problem – den utgår från en rad felaktiga påståenden.

Emma Burstedt är chef för Samhällsbyggnadsförvaltningen på Heby kommun. Hon bekräftar i ett mejl att kommunen mycket riktigt i bland har halalkött på menyn. Men bara till de två elever som bett om det. Alla andra köttätare får mat från konventionellt slaktade djur. De halalslaktade kycklingprodukterna som Michael Öhman lyfter fram är de som personalen kan välja på när halalkött ska serveras.

Allt kött som serveras i Heby kommun måste uppfylla svensk djurskyddslagstiftning uppger Emma Burstedt. I fallet med den halalkyckling som serveras i Heby så har den bedövats med elchocker och sedan vänts mot Mecka varpå en bön läses innan djuret slaktas.

Experten: "Inte mer plågsamt än vanlig slakt"

– Svensk halalslakt uppfyller samma krav som annan slakt. Vi bryr oss inte om religionen utan bara om djurskyddet, säger Shivar Magdal, som är veterinärinspektör på Jordbruksverket.

– På andra håll i världen sker halalslakt utan bedövning. Det är grymt mot djuren. Men Sverige är halalslakt inte mer plågsamt än vanlig slakt, säger Shivar Magdal.

Även när det gäller frågan om religionsfriheten i skolan gör myndigheterna en annan bedömning än Michael Öhman. Skolinspektionen avgjorde 2013 att Svedala kommun inte gjorde fel när de serverade halalkött till samtliga elever.

– Skolan ska vara icke-konfessionell. Alltså utan trosbekännelser eller böner. Att äta halalkött är inte en trosbekännelse, säger Sofia Wirlée, jurist på Skolinspektionen.

De smyger in halal överallt

SA ringer upp Michael Öhman och berättar vad de olika myndigheter har sagt om uppgifterna i hans motion.

– Vi tycker ändå att halalslakt är mer plågsamt, eftersom imamen kan läsa en massa strunt under slakten, säger Michael Öhman.

Djuret förstår inte vad som sägs, hur kan det bli värre?

– För att det är helt onödigt.

Skolinspektionen tycker inte att det är ett problem att servera halalkött, vad tycker du om det?

– Det är otänkbart att äta halal för ickemuslimer, det är bara till för troende.

Hur menar du?

– Att du blir muslim om du äter halalkött.

Halal är ingen trosbekännelse. Det finns inget magiskt i halalkött som gör dig till muslim.

–Jo det gör det.

Menar du att halalkött är magiskt?

– Ja. Det här är precis det vi har varnat för. De smyger in halal överallt.

Nu när du vet att det bara är två elever som får halal, förändrar det ditt ställningstagande i motionen?

– Det gör det. Men om det är en extra kostnad att servera halalkött tycker jag att de eleverna ska få betala mellanskillnaden själva.