Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Aj då, slut på pengar

I debatten kring Aguélimuseet och Sala Konstförening tar Ulrika Spårebo (S) i för kung och fosterland och ända ner från tårna när hon kallar Salas ledande politikers agerande för oförskämt. Det hon inte skriver en enda rad om är grunden till Sala Konstförenings problem.

Om en förening som till största del finansieras av donationer och bidrag från kommunen gör slut på sina pengar långt innan ett verksamhetsår är slut så kan väl det inte vara kommunens fel? Det tyder snarare på dålig ekonomisk kontroll och det är styrelsens skyldighet att hålla ordning på det. Visst kan det vara enkelt att komma till kommunen och säga att de måste ha mer pengar, men kommunen har i dag inget pengaträd att plocka pengar från.

Det vore mycket intressant att gå ut och fråga vad kommunen ska lägga ut några extra miljoner på. Jag gissar att barn och äldre kommer långt före ett museum.

Det är styrelsens uppdrag att ha en verksamhet som stämmer ihop med det tillgängliga kapitalet. Vill man göra mer måste finansieringen vara ordnad innan. Man får ordna med nya sponsorer eller börja ta mer betalt för aktiviteter. Att tro att kommunen bara ska ta över allt och göra om Aguélimuseet till en förvaltningsenhet är absolut inte rätt väg. Kommunen har varken pengar eller kompetens att förvalta en konstsamling, och ska inte ha det heller.

Att gå ut och säga att det hade funnits pengar om det hade varit en bygdegårdsförening som råkat illa ut, det är däremot en oförskämd kommentar. Jag tycker att Sala Konstförening kan göra några studiebesök hos ett par bygdegårdar och se hur mycket ideellt arbete som läggs ner där, och hur man jagar sponsorer.

Det som verkligen förvånar mig är att en så kompetent styrelse inte kunde räknat ut att pengarna skulle ta slut i förväg.

Nej, skyll inte på Sala kommun. Börja i stället fundera konstruktivt på hur man ska få tag i nya pengar till verksamheten.

Om en vanlig privatperson agerar på detta sätt hamnar man hos Lyxfällan och Kronofogden.

Eric Thorsell

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel