Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Analysera räddningstjänstens samarbete mellan Sala och Heby

Salas ekonomi är i en svår situation där en stor del av driften måste lånefinansieras.

Nu finns det inget som är heligt längre utan allt måste tåla en granskning för att se om det är värt något för Sala kommun eller om det är något som man kan reducera eller till och med ta bort.

Sala kommun har ett samarbete för räddningstjänsten med Heby kommun. Vad tillför detta Sala kommun?

Jag förutsätter att Sala kommun blir kompenserad av Heby kommun med ett skäligt belopp?

Det är räddningstjänsten i Sala som bistår Heby kommun primärt med räddningsresurser och där sedan beredskapen, som ligger under jour/beredskap med inställelsetid, som är stationerad i Heby kommun stärker upp (finns säkert många avvikelser och olika upplägg).

När Salas styrka åker till Heby kommun så står Sala kommun utan den ordinarie styrkan, och Sala kommun får förlita sig på de beredskapsstyrkor som finns på andra landsbygdsorter runt Sala. Detta är helt klart en faktor som gör att Sala står utan räddningstjänst under den tid den är på andra uppdrag inom Heby kommun. Detta är verklig en bristfällig situation för Salas befolkning då ingen snabb räddningstjänst finns att tillgå.

Jag har aldrig sett resurser från Heby kommun i Sala kommun så den fördelen är starkt begränsad med samarbetet. Det har säkert hänt men får nog betraktas som ovanlig, om det ens har hänt överhuvudtaget (förutom skogsbränder kanske, men då finns det i dag andra resurser att tillgå med avtal och via koordinering från Stockholm).

Sala kommun bör analysera följande:

► Finns det ett mervärde för Sala kommun att ha ett samarbete när det gäller räddningstjänsten med Heby kommun eller är det enbart en kostnad?

► Hur ser beläggningen ut för den styrka som alltid finns på stationen i Sala kommun? Finns det andra upplägg som också fungerar men till en lägre kostnad? Kan man ha samma upplägg som Heby kommun har i dag med enbart en jour/beredskap med inställelsetid? Om man ändå inte har numerären för att genomföra rökdykning, kan man minska på numerären i varje skift? Ska det vara färre numerär i skiften nattetid?  

► Finns det några planerade fordonsinköp som ligger i närtid för räddningstjänsten så ska dessa inköp utvärderas om de kan flyttas framåt i tiden.

Analys räddningstjänsten

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel