Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Äntligen en insändare om språk

När jag läste tidningen på morgonen på torsdagen, såg jag till min stora hänförelse en insändare om språket, och till råga på allt om konjunktiver. Detta modus berikar sannerligen språket, och det finns faktiskt kvar, dock inte i samma böjningsform som artikelförfattaren Henrik Jansson önskar, den med suffixet -e. I stället uttrycks konjunktiv i dag med varianten utan -e, så att det i stället för "Om bladen fölle" heter "Om bladen föll". Detta "föll" är inte ett imperfekt, utan just ett konjunktiv.

Nu kanske Jansson invänder att det snarare är i imperfekt det heter "var", och så är det, men att ordet ser likadant ut som ett imperfekt, betyder inte att det är ett imperfekt. I "Pepparkaksvisan" sjunges "Vi komma, vi komma från Pepparkakeland", och där är "komma" en pluralform av presensformen "kommer", som fanns i svenskan fram till 1960-talet, men det hette även "komma" i infinitivform. Det finns många exempel på att ord har samma utseende, men olika betydelser, så kallade homonymer: mås (både en fågel och en känsla), vik (både en del av ett vattendrag, en uppmaning att vika något och ett hockeylag) och tag (både en plats och en uppmaning av ta något).

Den äldre formen av konjunktiv kan med fog anses vara vackrare, för nog låter det mer poetiskt med "sköte blommor fram" än "skulle blommor skjuta fram", men "sköte" leder nog till fel tankar för en modern läsare. Vi måste allt acceptera att språket utvecklas. Det går inte att skriva som på 1400-talet, då det i Gotlandslagen hette: "Sliter du häkta eller märla af qvinna, då böt åtta örtuger; sliter du båda, böt en half mark; men om den faller ned på jorden, då böt en mark."

Mårten Hemström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel