Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är kommunens organisation viktigare än våra barn?

Har följt debatten mellan Salas Bästa och Moderaterna efter skolchefens utspel om stopp för mer resurser till skolorna. Slutrepliken från Moderaternas gruppledare oroar. Inte med ett ord nämns skolan i slutrepliken eller hur hårt alla besparingarna ständigt påverkar just den. När han skriver om slitningar inom verksamheter pratar han om kommunens ledare och inte om hur illa våra barn drabbats.

Skolorna tvingas till grymma beslut som sänker kvaliteten bortom rimliga nivåer. Fler barn kommer inte klara kunskapsmålen, oroligheterna kommer öka, studiero och tryggheten minska. Ännu mer ansvar läggs på lärarna. Hur länge kommer de orka?

Innan drastiska besparingskrav som inskränker på elevers lagliga rättigheter är det rimligt att begära att man först noggrant sett över alla andra alternativ. Att bortförklara med att minskade antal chefer inte är utrett med konsekvenser blir bara löjligt när skolnämnden tvingades göra sin första analys redan i årsskiftet 2018/2019. Alliansens misstag är att man inte samtidigt gjorde ännu fler analyser för att strama upp alla verksamheter när man såg att ekonomin var på väg att krascha. Då hade eleverna kunnat haft kvar sina resurser i dag. Det är att fördela skattemedel genomtänkt!

Skolförvaltningens främsta uppdrag är eleverna och deras rätt till en likvärdig utbildning. Därför borde fler fråga sig varför man börjar med att ta bort resurser från elever i stället för att effektivisera på andra områden. Som ett exempel kan nämnas när kommunen behövde en tillfällig kommunchef under 2019, då såg Alliansen inga problem med att flytta över skolchefen. I ett år verkade skolförvaltningen med en chef mindre. När nuvarande kommunchefen anställdes och skolchefen återgick till sin tjänst kom plötsligt biträdande skolchef också tillbaka trots att den tjänsten ingick i Alliansens stora sparpaket för skolan på 25 miljoner förra året?

Mitt ifrågasättande av den icke genomförda besparingen av biträdande skolchef handlar enbart om det politiska beslutet och har ingenting med personen bakom tjänsten att göra. Tvärtom, vilket kan tyckas lite ironiskt, har denne visat att skolförvaltningens ledning fungerat med minskade resurser under sin tid som vikarierande skolchef. Kan ett kontor finns det säkert fler. Det får inte bara vara okej att minska på resurser till eleverna. I tuffa tider krävs ännu tuffare beslut för att värna kommunens kärnverksamhet när våra skattepengar inte räcker till allt.

Annika Palmqvist

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel