Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Åtgärderna vid Gröna gången ska förhindra framtida dammbrott

 
Träden vid Gröna gången
Visa alla artiklar

Svar till Karin och Elvis (SA 5/2).

Området, utmed Gröna gången vid Dalhem, är klassat som Natura 2000-område. Natura 2000-området Salakalken har en intressant flora på grund av den kalkrika berggrunden. Klassningen innebär att Sala kommun inte har rätt att ta bort nedfallna träd eller annan död ved utan särskilt tillstånd från Länsstyrelsen i Västmanland.

Sala kommun har nyligen ansökt om dispens för ingrepp i Natura 2000-området. De åtgärder som planeras avser att ta bort riskträd på och i anslutning till dammvallen för att förhindra framtida dammbrott till följd av skador som trädens rotsystem kan förorsaka, samt ge åtkomst för att åtgärda skador på dammvallen. I denna ansökan har Sala kommun föreslagit att mindre träd och ris skall få transporteras bort medan grövre stockar skall lämnas som faunadepåer innanför angränsande skogsbryn. Att man väljer att spara grövre stockar är ett led i att gynna den biologiska mångfalden och därmed gynna olika insekter som i sin tur ger ett rikare fågel- och djurliv.

Med förhoppning om en mer uppstädad promenadväg utmed gröna gången framöver.

Kristin Hedman, stadsträdgårdsmästare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel