Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bakom snygga passningar och fenomenala mål finns en vardag som är långt ifrån jämställd

Centerkvinnorna: Trots att fotbolls-VM lockar miljontals tittare prioriteras inte idrotten på samma sätt som herrfotbollen.

När fotbolls-VM inleddes i Frankrike vann Sverige den inledande matchen mot Chile med 2-0. Men bakom snygga passningar och fenomenala mål finns en vardag som är långt ifrån jämställd. Jämställdhetssatsningen ”Football Forevher” som har startats av Svenska Fotbollförbundet är ett initiativ för att öka intresset och synligheten för damfotbollen. Satsningen vill samtidigt påverka attityder inom sporten i allmänhet och hos sponsorer och media i synnerhet. Att landslagsspelaren Jimmy Durmaz i förra veckan meddelade att han skänker hela sin EM-kvalbonus till damfotbollen för att värna jämställdheten inom idrotten är en nobel gest, som vittnar om att damfotbollen förtjänar mer ekonomiskt stöd än vad som ges i dag.

På lokal nivå bekostas stora delar av idrottsklubbarnas verksamhet av kommunala aktivitetsbidrag. Men idag saknas en nationell jämförelse om hur mycket medel som kommunerna fördelar till barn- och ungdomsidrott samt hur fördelningen ser ut för pojkar respektive flickor. Det finns kommuner som ställer jämställdhetskrav för sina lokala aktivitetsbidrag, något Centerkvinnorna vill att alla kommuner ska införa.

På nationell nivå finns det skatterättsliga strukturer som motverkar arbetet för en jämställd idrottsrörelse. De styrs till stor del av praxis som går tillbaka till 1970-talet. Centerkvinnorna vill att det tillsätts en utredning som ser över regelverket för avdragsrätt vid sponsring.

Nu är det hög tid att vi säkerställer att samma förutsättningar ges för att utöva idrott, oavsett kön. Det räcker inte med flashiga VM-reklamkampanjer eller kortsiktiga projekt för att skapa förändring utanför planen. På såväl lokal som nationell nivå behöver vi skapa långsiktiga förutsättningar.

Än är vi inte i mål!

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Birgitta Johansson, Vittinge Centerkvinnor

Gerd Carlsson, Vittinge Centerkvinnor

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel