Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Behåll svensk tidszon

I tider då det äntligen ser ut att ta slut för omställningarna mellan normal- och sommartid så ska det naturligtvis bli tjafs om vilken typ av tid som ska behållas.

Vi skulle kunna förenkla frågan något genom att välja lite andra begrepp. Ska vi behålla svensk tid eller gå över till finsk? Att behålla svensk tid är att göra normaltid permanent. Det skulle innebära fortsatt ljusa somrar, att vi slipper morgonmörkret i oktober, att det blir lättare att fira Valborg, att den värsta hettan lägger sig en timme tidigare på sommaren och att det blir lättare att vakna under stor del av året, något som är viktigt för sömnen.

Att gå över till finsk tid motsvarar att införa permanent sommartid. Det skulle innebära mörka morgnar ända från oktober till mars, som det är på sommaren vet vi redan och vi skulle ändå inte få så mycket ljusare eftermiddagar mitt i vintern.

Jag vet inte om ”drömmen” om evig sommartid är så mycket värd. När man ska somna är det faktiskt bra med mörker. Att somna i tid innebär att man blir morgonpiggare. Dessutom behöver vi inte ”ljusare” somrar. I ett land som Sverige blir det ljust ändå. I Ryssland prövades permanent sommartid 2011-2014, varvid de mörka vintermorgnarna fick folket att må så dåligt att de tvingades byta till permanent normaltid.

Ordet ”sommartid” är besvärligt då det får folk att tänka på sommar, men jag kan säga att sommartid året runt inte ger sommar året runt. Börjar det inte bli smått outhärdlig med de mörka morgnarna redan nu? Därför är uppmaningen till beslutsfattare och vanligt folk att välja normaltid. Låt Sverige få behålla svensk tidszon.

Ryssarna har redan provat och misslyckats med permanent sommartid. Vi behöver inte upprepa detta.

Normaltid tack

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel