Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Bevara Kulturskolan så att det inte blir tyst

Artikel 10 av 11
Framtiden för Kulturskolan i Sala
Visa alla artiklar

Annons

Vi vaknar idag, söndag 12 maj, efter Salas fantastiska Kulturnatta. En av de största aktörerna under gårdagen var Sala Kulturskola med sitt varierade och färgfulla program genomfört av både barn, ungdomar och vuxna, alla med olika bakgrund och med fantastiska begåvningar. Men igår fanns det också ett vemod med i alla uppträdanden. Det ligger ett avsked i luften.

Under våren har det skrivits mycket på denna opinionssida om hur Kulturskolans verksamhet hotas på grund av de besparingar som kommunen ser sig vara tvungen att lägga just på Kulturskolan. Mer än en tredjedel av budgeten kommer att tas bort till höstterminen vilket innebär att lärarnas tjänster kommer att reduceras betydligt. I skrivande stund är det ännu oklart hur lärarsituationen i höst kommer att se ut- man kan helt enkelt inte leva på en hur liten deltidstjänst som helst!

Folkmusikprojektet i grundskolan som har varit en del av Kulturgarantin i kommunen är redan borta. Barn och föräldrar är oroliga över hur det blir med undervisningen till hösten. Äldre Salabor uttrycker sin sorg över att Salas Blåsorkester (med just fyllda 90 år) som har funnits i hela deras liv ska upphöra. Människor är upprörda över att det kommer vara tyst i parken när den traditionsenliga Fyrverkerimusiken inte kan genomföras i höst.

Då är kulturministerns utlovade statsbidrag till Kulturskolorna (se Sala Allehanda Opinion 24 april) till höstterminen en svag tröst. Bidraget ska delas mellan landets 283 kulturskolor och för Salas del handlar det förmodligen om en summa på max 200 000-300 000 kronor. Ett litet belopp (knappt 10%) i förhållande till de 3,5 miljoner kronor som kommer att tas bort.

Vi saknar fortfarande kreativa lösningar från våra lokala politiker och en levande dialog med Salas engagerade invånare om hur de värsta effekterna av besparingarna kan stoppas. Vi har inte fått en respons på det medborgarförslag som vi lämnade in i mars om att tillfälligt höja (de i förhållande till andra kulturskolor låga) elevavgifterna på Sala Kulturskola som ett stöd för att bevara mångfalden i Salas kulturutbud.

Det krävs stora ansträngningar av lokala politiker, civilsamhället i staden och Kulturskolan tillsammans för att förhindra att tystnaden inte bara ekar under Fyrverkerimusiken i höst. Det kan annars bli väldigt tyst nästa vår när en Kulturnatta ska gestaltas i Sala.

Kulturskolans vänner i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons