Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bryt med Missionskyrkan i Sala

 
Sala Pride 2019
Visa alla artiklar

Jag är heligt förbannad, om man nu får uttrycka sig så när det är en kyrka inblandad.

På kommunfullmäktiges sammanträde, måndag den 26 augusti, ställde jag en fråga till kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo:

”Anser du att Missionskyrkan verkligen är en lämplig samarbetspartner till Sala kommun?”

Detta efter att det framkommit att Föreningen Sala Pride blivit nekade att boka in en föreställning där; monologen ”Komma ut”. Orsaken till att Sala Pride uppmanades hitta en annan lokal var att föreställningen handlar om utlevd homosexualitet.

Jag har från början varit skeptisk till att Sala kommun ska samarbeta med Missionskyrkan i något så viktigt som kultur. Kultur ska vara till för alla; att ta del av, att utöva. Min farhåga var att alla inte kommer att känna sig välkomna i detta ”kulturhus”, som inte sköts av kommunen utan av en frikyrka. Nu finns det alltså svart på vitt. Hos Missionskyrkan är inte alla välkomna.

Sala kommun har, sedan 2018, pytsat in stora pengar för att få till den önskade scenen. För vad? För att få till ett ställe där tiden backat? Där vi återgått till början av fyrtiotalet då homosexuella handlingar var straffbara? Eller till sjuttiotalet då homosexualitet var klassat som sjukdom?

Wigelsbo verkade till en början inte tycka att kommunen har ett ansvar i det som hänt, mer än att han med svepande formuleringar uttryckte att samtal bör föras med Missionskyrkan. Nu tror jag faktiskt inte att Wigelsbo tycker att det här är okej. Det blev också lite annat ljud i skällan när det under mötet uppdagades att Missionskyrkan faktiskt brutit mot sin egen uthyrningspolicy.

För mig var debatten en pärs. Jag var mäkta upprörd över det ljumma svaret. Jag var ledsen och förbannad över att Wigelsbo stod i talarstolen och sa:

”Ja, jag anser att Missionskyrkan är en lämplig samarbetspartner till Sala kommun.”

Jag ville ha ett absolut nej på min fråga. Räcker inte den diskriminering som uppdagats? Var finns värnandet av de mänskliga rättigheterna? Den meningen från kommunstyrelsens ordförande var i sin kontext ytterligare en kränkning. Det är inte mindre än en skandal.

Samtal med Missionskyrkan kommer att föras, det är jag övertygad om. Vilket resultatet blir återstår att se. Jag tillåter mig att fortsätta vara skeptisk och kommer inte att sätta min fot i Missionskyrkan igen.

För mig är det enkelt: avbryt allt samarbete med Missionskyrkan!

Johanna Ritvadotter (V)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel