Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Cyklister är hjältar

Svar till Mats Köbins insändare om att cyklister är farliga.

Dödsolyckor med fotgängare i transportolyckor inträffar med personbilar eller lätta lastbilar. Därefter följer tunga lastbilar och bussar samt tåg.

1% av dödsolyckorna orsakas av cyklister.

50% av dödsolyckorna orsakas av motorfordon.

20% av dödsolyckorna orsakas av den tunga trafiken.

Är inte cyklist själv. Har BE, C, DE på mitt körkort och har haft det i drygt 35 år i mitt yrkesliv. Det sista arbetet som yrkeschaufför var att köra länsbuss. Inga namn men bussarna är gula.

Var timanställd, och gick in i väggen på grund av den hårda pressen från företaget. Man fick ofta överskrida hastigheten för att hålla tidtabellen. Är numera sjukpensionär med en hög stresskänslighet som följd. Det var många gånger som jag var på väg att somna vid ratten.

Att köra tunga fordon är något helt annat än att köra budbil. Det är väldigt naivt att göra den jämförelsen. Ren spekulation som inte har med fakta att göra.

Det är fullkomligt befängt att säga att cyklister är farliga och skuldbelägga dem. Två saker kan man nämna. Folkhälsan och miljön. Cyklister är hjältar!

Chaufförer har tider att passa och marginalerna är små. Problemet ligger hos företagen och kommuner. Det handlar om pengar. Det handlar alltid om pengar.

Anders Olsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel