Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att nyktra till om datorer och IT

Tycker att det börjar bli dags att nyktra till vad gäller att datorer och IT är en frälsning för mänskligheten. Vår övertro till den digitala världen har gjort att vi i dag inte har några reservsystem när datorn eller elen dör.

Ta det senaste: sjukvården stoppar upp och operationer måste ställas in för att en underleverantörs datorsystem stannar. Eftersom det i dag inte finns några överlager så tar det bara några dagar innan tvättlappar och desinfektionsmedel tar slut. Allt ligger i dag på lastbilar på väg till kunden. Lite kritik till regionerna som har för lite i förråden, men den största boven är en underleverantör som inte har ett dubbelsystem i det ofta helt datoriserade leveranssystemet. Det räcker ju med en åskknall eller ett lite längre strömavbrott så kan det ta lång tid att få alla system att starta om igen.

Ett strömavbrott i dag gör det helt omöjligt att köpa en liter mjölk för att man inte ens kommer innanför de elektriskt styrda dörrarna, och är du inne finns det inget manuellt system som gör att du kan betala. Streckscannern är död, liksom kortläsaren, så det spelar ingen roll att du vet att mjölken kostar 11 kronor. Ingen kan få in det i datorsystemet som är dött.

Vi håller på att bygga in oss i ett system av digitala lösningar som är otroligt mycket mer sårbara än en kulram, och det verkar bara bli värre. Trots alla virusskydd och andra åtgärder så kan de som verkligen vill ta sig in i olika datorsystem och slå ut elnät, fjärrvärme, flygledning och sjukvård.

Bara en sådan sak som att stjäla en bil var ganska mycket muskelarbete förr. Att bryta sig in och sedan knäcka rattlåset tog sin runda tid, även om det fanns bilar som kunde startas med en glasspinne, men de var undantagen.

Nu räcker det med rätt utrustning som känner av din elektroniska bilnyckel, och när de väl fångat signalen går de till bilen, öppnar den och pluggar in sin dator i bilen och kör iväg. Alla säkerhetssystem, inbrottsskydd, stöldlarm och intrångslarm är digitala och elstyrda. Ett strömavbrott gör att alla larm löses ut så vaktbolag och polisen får åka på onödiga larm och säkert missar det som verkligen hände.

Nu när det börjar komma självkörande bilar och andra bilar som är helt datorstyrda med en touchskärm så skulle jag inte bli överraskad om det redan är möjligt att kapa bilen styrsystem och köra den till helt fel adress, utan att föraren kan göra något åt det. I slutändan betyder det att någon som vill dig illa kan styra dig rakt in i en bergvägg eller mot en mötande lastbil.

Funderar också på vad som skulle hända om någon illvillig person hackar sig in i järnvägens signalsystem och lägger om en växel med två mötande tåg mot varandra eller om man lägger två jumbojets på exakt samma rutt mot varandra.

Säg inte att detta är omöjligt för det är det inte längre.

Det fanns en musikal för många år sedan som hette "Stoppa världen jag vill stiga av". Det börjar gälla nu.

Eric Thorsell

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel