Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att ta tag i Salas ekonomi

Den senaste publicerade prognosen för kommunen visar ett underskott på 41 miljoner. Det är en ökning mot 2018 års förlust på 36 miljoner. De största underskotten finns inom vård och omsorg samt skolan, totalt 48 miljoner. Förlusten 2019 kan tyvärr visa sig bli ännu större. Man har tre år på sig att balansera tidigare förluster viket innebär att totalt 77 miljoner eller mera ska ha balanserats senast år 2022. Det kommer att kräva mycket hårda nypor och kraftiga prioriteringar om man ska lyckas. Vi har ju länge vetat att befolkningsökningen bland de unga och de äldsta kommer att kräva mera resurser.

I det läget måste kommunledningen fokusera på det som är kommunens kärnuppgifter: skola, vård och omsorg, och alltså under den närmaste framtiden omfördela resurser från annan verksamhet. Dessutom måste man vidta kraftigare åtgärder för att effektivisera verksamheterna, exempelvis i äldrevården, hemtjänsten och socialförvaltningen. Flera förslag för att minska kostnaderna och öka effektiviteten har ännu inte genomförts.

Om man inte tar tag i detta snarast kommer oppositionen presentera en budget som lovar guld och gröna skogar fast med höjda skatter för oss alla.

Quo Vadis?

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel