Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Den lokala politiken förblev tyst

Arbetsförmedlingen, som tidigare fanns i Sala, blev nedlagd. Kvar är servicekontoret där Arbetsförmedlingen Västmanland endast kan boka vissa enstaka, privilegierade besök, om kunden på grund av sin nedsättning inte kan ta sig till Västerås, men i första hand är det digitalt som gäller för kunden, med Skype-möte eller telefonuppföljning.

Vi personal och våra kunder som är i denna stora omorganisation vet vad detta innebär. Att små kontor, bland annat AF i Sala, försvann är en stor sorg och en stor förlust för Salaborna. Det värsta av allt är att politiken inte verkar förstå konsekvenserna av sina beslut. Jag undrar om det gjorts någon risk- och konsekvensanalys från politiken? Eller gjorde politiken detta utifrån ett populistiskt perspektiv? M, KD och SD började med att dra ner på Arbetsförmedlingens budget, utan att ha någon plan.

En utredning som tidigare gjorts av en moderat utredare om Arbetsförmedlingen, reformering och privatisering visade att om reformering ska göras behövs detta göras utifrån en längre tidsperiod. Likaså var det tveksamt om flera privata aktörer skulle in, eftersom att 60 procent av Arbetsförmedlingens tjänster redan då var utlagda på privata aktörer.

Det utredaren också såg var att den privata sfären av aktörer inte visade något bättre resultat, snarare lite sämre. Men vad gör M, KD och SD? Man verkar inte ha läst denna, säkert svindyra, utredning som gjorts under en längre tid. I stället gör de tvärtom och drar in AF:s budget utan plan framåt.

Det är våra skattepengar som hanteras på detta sätt. Jag som akademiker har alltid trott att vi måste titta på vad en beställd utredning säger och även vad forskningen säger. Men det var inte vad dessa politiska partier gjorde.

Sen kom Centerpartiet med sin hetsjakt på Arbetsförmedlingen. Centern har alltid velat lägga ner Arbetsförmedlingen. Det är tveksamt om någon från detta parti någonsin varit på en arbetsförmedling och sett allt vi utför. Centerpartiet gjorde en uppgörelse med Liberalerna och Socialdemokraterna, där det förhandlades fram att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden, ett av kraven i 75-punktsprogrammet.

Detta var absolut inte genomtänkt. Sedan blev det massa hit och dit med detta, vilket ledde till varsel av flera tusen medarbetare och att massor av kontor i Sverige, inklusive Sala, lades ner.

2019 var ett hemskt år. Vi medarbetare på Arbetsförmedlingen kom i kläm i detta "politiska spel" och for mycket illa. I Sala har det tidigare varit lätt för arbetsgivare att rekrytera via den lokala arbetsförmedlingen, nu ska det mestadels ske digitalt. Sökande kan inte få den hjälp de behöver, eftersom att personalstyrkan halverats och tiden inte finns för att hjälpa alla som behöver det. De sökande som kommer i kläm är de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det är den kundgrupp som Arbetsförmedlingen har haft i uppdrag att arbeta med sedan många år.

Politiken har skjutit upp reformeringen i ett år. Det är inget vi märker av. Vi blir inte fler arbetsförmedlare och har lika mycket att göra. Vi skulle behöva vara fler personella resurser om det ska bli skillnad. Vi som jobbade på lokala AF är så besvikna på den lokala politikens tystnad.

De styrande med Anders Wigelsbo som kommunalråd borde ha varit de första att kontakta den lokala Arbetsförmedlingen för ett besök och för att sätta sig in i det stora arbetet vi gjort på AF Sala, försöka påverka uppåt att ha lokala AF i Sala kvar och titta på konsekvenserna av en nedläggning. Men vad gjordes från politiken? Inget vad vi vet. Det har varit helt tyst. Vi hörde inget från er.

På Arbetsförmedlingen i Sala har vi alltid varit duktiga på att nå mål och ha ett kundfokus. Försörjningsstödet steg hösten 2019, och stiger fortfarande mycket, från att ha legat på samma nivå i många år tidigare. Enligt analysen är det till stor del för att Arbetsförmedlingen har försvunnit från Sala.

De som står längst ifrån blir drabbade i form av arbetslöshet och utanförskap. Jag och mina kollegor är så besvikna på den lokala politiken, för att de inte har gjort något för att stötta den lokala Arbetsförmedlingen.

Lotta Nilsson, Arbetsförmedlingen Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel